Ucraina începe un dialog cu SUA despre garanţiile de securitate pe care le poate obține până la aderarea la NATO

Data actualizării: Data publicării:
drapelul ucrainei la summitul de la vilnius
Foto: Profimedia

Ucraina va începe săptămâna aceasta un dialog cu Statele Unite privind garanţiile de securitate pe care le poate obţine până la aderarea la NATO, a declarat duminică Andri Ermak, şeful de cabinet al preşedintelui Volodimir Zelenski, citat de Reuters.

Consultările vor avea loc ca urmare a angajamentelor pe care şi le-a luat G7, grupul democraţiilor cu cele mai dezvoltate economii, faţă de Ucraina, după summitul NATO de luna aceasta de la Vilnius.

„Garanţiile de securitate pentru Ucraina vor fi obligaţii concrete, pe termen lung, care vor asigura Ucrainei capacitatea de a înfrânge şi limita pe viitor agresiunea rusă. Vor fi formate stabilite clar şi mecanisme de sprijin", a spus oficialul de la Kiev.

El a adăugat că garanţiile ”vor fi în vigoare până când Ucraina îşi asigură apartenenţa la NATO”, potrivit Reuters, citată de Agerpres.

La summitul din Lituania, ţările aliate le-au oferit ucrainenilor sprijin pentru a rezista invaziei ruse şi au promis mai multe arme, dar nu au stabilit o dată pentru aderarea Ucrainei la NATO. Membrii G7 au convenit că fiecare stat va negocia acorduri pentru garanţiile de securitate şi întărirea capacităţii militare a Ucrainei.

Ermak a afirmat că peste 10 alte state s-au alăturat declaraţiei G7, iar Ucraina negociază cu fiecare garanţiile pe care le poate obţine.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri