UCRAINA. Protestatarii din Liov își plâng morții, dar nu renunță la luptă

Data publicării:
liovv

Mulţi tineri din Liov s-au alăturat protestatarilor din Piaţa Independenţei, în ultimele săptămâni. Au plecat la Kiev pentru revoluţie şi pentru a-l da jos pe preşedintele Viktor Ianukovici. Unii nu s-au mai întors acasă. Logodnicul Mariei Pohorilko a fost ucis de un lunetist, în timpul violenţelor de marţi. Visul său de schimbare a ţării a fost plătit cu preţul vieţii.

Acum câteva zile vorbeam că trebuie să aşteptăm schimbarea în ţara noastră, ca să ne căsătorim într-o ţară nouă, într-o Ucraină nouă. O Ucraină la care el visa, fără corupţie, o ţară în care oamenii nu trebuie să moară pentru libertate”, spune Maria Pohorilko.

Maria s-a născut în 1991, anul în care Ucraina şi-a proclamat independenţa. Dorea să-şi facă o familie în Liov, dar acum spune că nu mai vrea să trăiască aici. Tânăra de 23 de ani nu e singura din oraş care a pierdut pe cineva drag în violenţele din capitală.

Pentru locuitorii Liovului, armistiţiul a venit prea târziu. „Nu văd rostul negocierilor sau a vreunui acord. A fost vărsat prea mult sânge. Vreau să-i văd pe toţi în faţa unui tribunal internaţional. Ar trebuit să primească pedeapsa cu moartea”, spune un tânăr.

La începutul săptămânii, protestatarii au preluat controlul consiliului local din Liov, şi-au desemnat un lider şi spun că oraşul e acum autonom şi nu mai recunoaşte puterea de la Kiev.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri