Ucraina suspendă dreptul de tranzit al trupelor rusești spre Transnistria

Data publicării:
rada suprema - 6512481-AFP Mediafax Foto-GENYA SAVILOV

FOTO: AFP/Mediafax Foto

Verhovna Rada a votat anularea a cinci acorduri de cooperare, inclusiv unul care oferea armatei ruse drept de tranzit spre Republica Moldova, al cărei teritoriu este parţial controlat de guvernul separatist susţinut de Moscova, scrie Mediafax.

Ucraina, alături de Rusia, este mediator în formatul de negociere „5 plus 2” care, de ani de zile încearcă - fără succes - o soluționare a conflictului transnistrean.

„După cum se prezintă situaţia, trebuie să ne gândim şi să găsim o soluţie. Nu ar trebui să renunţăm la Transnistria şi Moldova”, a declarat Vladimir Komoedov, preşedintele Comisiei de apărare din Camera inferioară a Parlamentului rus, potrivit agenţiei de presă Interfax. El a adăugat însă că Rusia nu va lua pentru moment măsuri de retorsiune.

Printre acordurile anulate joi de Parlamentul ucrainean figurează unul privind cooperarea în domeniul militar, semnat de guvernele rus şi ucrainean la Soci pe 25 noiembrie 1995 şi ratificat de Legislativul de la Kiev la 10 ianuarie 2002, relatează Interfax Ucraina în pagina electronică.

Verhovna Rada a anulat, de asemenea, acordurile dintre guvernele ucrainean şi rus privind organizarea transporturilor militare interstatale şi a plăţilor aferente, privind cooperarea în domeniul spionajului militar şi privind protecţia reciprocă a informaţiilor clasificate.

Relaţiile dintre Rusia şi Ucraina s-au deteriorat după înlăturarea de la putere, în februarie 2014, a preşedintelui ucrainean prorus Viktor Ianukovici. Ulterior, Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea. Kievul acuză Moscova că îi susţine cu armament şi trupe pe separatiştii din estul Ucrainei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri