UE condamnă intervenţia rusă împotriva navelor ucrainene, dar nu ia în calcul noi sancţiuni

Data publicării:
steagul uniunii europene
Foto: GettyImages

Uniunea Europeană s-a declarat miercuri extrem de preocupată de creşterea periculoasă a tensiunilor între Rusia şi Ucraina în Marea Azov, dar nu ia în calcul noi măsuri pentru a sancţiona operaţiunea militară rusă împotriva navelor ucrainene, relatează AFP.

steagul uniunii europene
Foto: GettyImages

Suntem consternaţi de această utilizare a forţei de către Rusia care, într-un context de militarizare crescândă în regiune, este inacceptabilă, au declarat guvernele celor 28 de ţări ale UE într-o declaraţie publicată de şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini după trei zile de discuţii.

Dificultăţile întâmpinate în redactarea acestei declaraţii comune stă mărturie serioaselor divergenţe dintre statele europene, au declarat pentru AFP surse diplomatice.

Adoptarea de noi sancţiuni împotriva Rusiei trebuie decisă în unanimitate de Cei 28. "Este prea devreme pentru a lua în calcul aşa ceva", a declarat pentru AFP una dintre aceste surse. Polonia a susţinut ideea de a impune noi sancţiuni, dar mai multe state, şi în special Franţa şi Germania, au considerat acest demers prematur.

Guvernele europene nu au exclus totuşi adoptarea de noi sancţiuni, precizează AFP. UE a impus sancţiuni economice Rusiei în iulie 2014.

„Uniunea Europeană va continua să urmărească îndeaproape situaţia şi să acţioneze de manieră adecvată, în strânsă coordonare cu partenerii săi internaţionali, au avertizat ele în declaraţia lor.

Statele UE au cerut Rusiei să asigure o trecere liberă şi fără obstacole prin strâmtoarea Kerci cu destinaţia şi dinspre Marea Azov, în conformitate cu dreptul internaţional.

De asemenea, declaraţia face apel la toate părţile să dea dovadă de cea mai mare reţinere pentru dezamorsarea imediată a situaţiei.

„În acest context, facem apel cu fermitate la Rusia să elibereze fără condiţii şi fără întârziere navele capturate, echipajul şi echipamentele lor, mai menţionează textul citat.

Uniunea Europeană a reamintit că anexarea ilegală a peninsulei Crimeea de către Rusia în 2014 rămâne o sfidare directă a securităţii internaţionale, cu grave implicaţii pentru ordinea juridică internaţională, care protejează unitatea şi suveranitatea tuturor statelor.

„Ne reafirmăm condamnarea acestei încălcări a dreptului internaţional, subliniază declaraţia.

„Construcţia podului din strâmtoarea Kerci constituie o nouă încălcare a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei, adaugă Cei 28.

„Uniunea Europeană reafirmă că susţine fără rezervă independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, în interiorul frontierelor sale internaţional recunoscute, au conchis statele membre ale blocului comunitar.

Sursa: Agerpres

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri