Sari la conținut

Un belgian revendică atentatele de la Bruxelles

Faycal Cheffou a fost reţinut joi, la două zile dupa atentate, în centrul Bruxelles-ului. El era căutat de câteva luni de autorităţi, care îl bănuiau că se ocupa de selectarea jihadiștilor şi ar fi făcut recrutări în rândul solicitanților de azil și al imigranților ilegali. A fost pus sub acuzare pentru crime asociate cu terorismul, tentativă de asasinat terorist și participare la activitățile unei grupări teroriste.

Procurorii nu au legat inculparea lui de atentatele de la Bruxelles, însă presa belgiană îl prezintă ca fiind cel de-al treilea atacator de la aeroport.

E vorba de bărbatul cu pălărie şi haine deschise la culoare care apare, alături de cei doi kamikaze şi care, din motive necunoscute, nu a detonat încărcătura explozivă pe care o avea asupra lui. Ipoteza jurnaliştilor se bazează pe declaraţiile şoferului de taxi care i-a condus pe terorişti la aeroport şi care l-ar fi recunoscut pe Faycal Cheffou.

Procurorii spun că investighează şi această pistă, însă sunt şanse mici ca Faycal Cheffou să fie suspectul căutat de mai bine de patru zile.

Alături de Faycal Cheffou au mai fost inculpate alte două persoane, în ancheta legată de dejucarea unui atentat în Franţa.

Toate aceste măsuri nu au însă darul de a-i linişti pe locuitorii din Bruxelles.

„Atmosfera este destul de ciudată. Mai ales la metrou. Este foarte multă linişte. Dar, pe zi ce trece, lucrurile se îmbunătăţesc”, spune un tânăr.

Că situaţia rămâne tensionată în Bruxelles o demonstrează şi anularea Marşului împotriva fricii.

Pe de altă, jurnaliştii au reuşit să filmeze în apartamentul în care teroriştii au pregătit masacrul. Fraţii Khalid şi Ibrahim El Bakraoui s-au mutat în urma cu două luni în apartamentul din cartierul Schearbeek. Locuinţa a fost aleasă strategic.

Ea este situată la etajul cinci al unei clădiri aflată în proces de renovare, aşa că nu existau vecini care să îi observe în timp ce cărau cantităţi mare de substanţe chimice şi alte materiale folosite la fabricarea bombelor.