Un judecător din dosarul Qatargate intră în politică: "Decât să critic, ce-ar fi să-mi suflec mânecile?"

Data publicării:
judecator qatargate
Claise susţine ideea unui "plan Marshall de refacere a justiţiei belgiene", care după părerea sa este "subfinanţată grav". Foto: Profimedia Images

Michel Claise, fost judecător de instrucţie în dosarul "Qatargate", a anunţat marţi că va candida la alegerile parlamentare, care vor avea loc în Belgia pe 9 iunie, transmite AFP. După scandalul care a zguduit Parlamentul European, Claise, care s-a pensionat recent, la vârsta de 68 de ani, a afirmat că doreşte să îşi continue "lupta pentru justiţie" dintr-o funcţie politică.

Fostul magistrat este pe locul al treilea pe lista pentru circumscripţia din Bruxelles a partidului de centru DéFI, care are în prezent doi deputaţi.

"Mi-am spus că decât să continui să critic lumea politică, aşa cum am făcut până acum, ce-ar fi să-mi suflec mânecile?" a declarat Claise pentru AFP.

Ca judecător, acesta era specializat în combaterea corupţiei şi a infracţiunilor financiare şi a afirmat că este "îngrozit de mai mulţi ani" de creşterea puterii organizaţiilor infracționale, în timp ce "lumea politică nu doar că nu reacţiona, ci mai mult, reducea forţa de luptă împotriva fenomenului".

Claise susţine ideea unui "plan Marshall de refacere a justiţiei belgiene", care după părerea sa este "subfinanţată grav".

"Mă lupt de ani de zile pentru crearea unui secretariat de stat pentru combaterea criminalităţii financiare", a reamintit el, adăugând că "ceea ce contează pentru mine este să pot, în cadrul campaniei şi al pregătirii programului, să fac publicul să conștientizeze importanţa acestor lupte".

În ceea ce privește dosarul Qatargate, în care Qatarul a fost acuzat că a oferit bani şi cadouri pentru a-şi asigura un tratament favorabil în Parlamentul European, judecătorul s-a recuzat în iunie 2023 din cauza unui posibil conflict de interese.

După un an de la izbucnirea scandalului, ancheta pare să întâmpine probleme. Avocaţii eurodeputatei Eva Kaili din Grecia, incupată în dosar, au cerut Curţii de Apel din Bruxelles să verifice legalitatea procedurii în cadrul unui proces în genul celor de instrucţie.

Claise susţine că nu este deloc îngrijorat, dar refuză să facă alte comentarii. El vorbeşte despre numeroasele "enormităţi, fake news, manipulări apărute în legătură cu dosarul" şi insistă că "dosarele se soluționează în instanţe".

În decembrie 2022, în dosar au avut loc mai multe arestări, iar la Bruxelles au fost confiscate valize şi genţi cu 1,5 milioane de euro cash de la Kaili şi de la fostul europarlamentar italian Pier Antonio Panzeri. Anchetatorii bănuiesc că în Parlamentul European s-au primit bani în schimbul unor decizii sau luări de poziţie în favoarea Qatarului şi a Marocului.

Guvernele de la Doha, respectiv Rabat au negat cu fermitate că ar fi plătit pentru astfel de demersuri.

În afară de Kaili şi Panzeri, în dosar au mai fost inculpaţi alţi cinci suspecţi. Niciunul din aceştia nu se află în prezent în arest. 

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri