Un lider ultranaționalist ucrainean a fost ucis într-un raid al poliției

Data publicării:
lider ultranationalist ucrainean - Muziciko

Născut în Rusia, la Perm, în 1962, Oleksandr Muziciko, alias „Sașko Billy”, era lider al Sectorului de Dreapta, o grupare ucraineană de extremă-dreapta, care s-a evidențiat în timpul protestelor antiguvernamentale de la Kiev, relatează BBC. El fusese cel care, nemulțumit de acordul semnat între opoziție și fostul președinte Ianukovici, amenința că va continua protestele.

Împușcarea lui Muziciko a avut loc la câteva ore după ce ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a discutat cu omologul său de la Kiev, Andrii Deșcița. A fost prima întâlnire între cei doi șefi ai diplomațiilor după ce Rusia a anexat Crimeea. Unul dintre motivele invocate de Rusia pentru intervenția din Ucraina este că minoritatea rusă este terorizată de ultranaționaliștii ucraineni. În plus, Moscova îl acuza pe Muziciko de comiterea unor atrocități în Cecenia.

Adjunctul ministrului ucrainean de Interne, Vladimir Ievdokimov, a anunțat că Muziciko a murit după ce a deschis focul împotriva poliției și forțelor speciale Sokol, care luaseră cu asalt o cafenea în scopul arestării lui și a altor tovarăși ultranaționaliști. Autoritățile susțin că Muziciko era liderul unei bande criminale.

În timpul raidului, Muziciko a tras în poliție în timp ce încerca să fugă și a rănit un agent. Poliția a ripostat cu focuri de armă și l-a capturat împreună cu alți trei membri ai bandei sale. În momentul arestării era încă în viață, dar a decedat înainte de sosirea paramedicilor. Ceilalți trei membri ai bandei au fost duși la Kiev pentru a fi interogați.

Un membru al Sectorului de Dreapta din Rivne a amenințat că banda se va răzbuna pentru uciderea lui Muziciko și-l va lua drept țintă pe ministrul de Interne Arsen Avakov. El susține că poliția nu a avertizat înainte de a trage în Muziciko.

Un parlamentar ucrainean, Oles Donii, a dat o altă versiune a evenimentelor. El susține că două vehicule au obligat mașina lui Muziciko să oprească, apoi liderul ultranaționalist a fost băgat cu forța într-unul dintre autoturisme. Ulterior, a fost găsit corpul lui neînsuflețit. Avea mâinile legate la spate și două răni prin împușcare în dreptul inimii, susține parlamentarul pe pagina sa de Facebook.

Muziciko a devenit celebru în Ucraina după ce a fost filmat cu o pușcă de asalt AK-47 în timpul unei ședințe a consiliului local dintr-un oraș din vestul Ucrainei. În februarie, Ministerul de Interne a condamnat comportamentul liderului ultranaționalist și a promis că va deschide o anchetă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Femeia „vândută” de Ceaușescu în cea mai periculoasă țară din lume, ca la târgul de sclavi: nu vrea să revină...
Digi FM
Cum a reacționat Monica Gabor când a aflat că Irina Columbeanu vine în România să-și vadă tatăl. Ce...
Pro FM
Dezvăluiri despre Katy Perry, după ce a fost acuzată că a folosit Ozempic ca să slăbească. Cum a reușit să-și...
Film Now
Fiul Juliei Roberts a împlinit 17 ani. Fotografia plină de duioșie, postată de actriță. Henry avea doar...
Adevarul
Motivul inteligent pentru care centrele comerciale nu au ferestre
Newsweek
VIDEO Avion rusesc de luptă, „luat la țintă" de 3 drone ale SUA de 100.000.000$. Cum s-a terminat?
Digi FM
Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri despre tergiversarea divorțului de Anamaria Prodan: „Sunt cumva legat, ținut...
Digi World
O nouă iluzie optică face furori pe rețelele sociale. Spune-mi ce vezi în poză ca să-ți spun ce personalitate...
Digi Animal World
Turiștii din Italia sunt în alertă. Plajele au fost invadate de „viermele de foc”, care poate ajunge până la...
Film Now
Noi detalii despre problemele conjugale cu care se confruntă Jennifer Lopez și Ben Affleck. Motivul care ar...
UTV
Patru medalii de aur si una de argint pentru elevii Romaniei la Olimpiada Asiatica de Fizica din Malaezia