Un partid de extremă dreapta, anti-UE, a intrat la guvernare în Estonia. Gestul neobișnuit al președintei

Data actualizării: Data publicării:
Președinta Estoniei a purtat la ceremonia de învestire a guvernului un bluzon pe care scria „Cuvântul e liber”. Din noul guvern face parte un partid de extremă dreapta
Președinta Estoniei a purtat la ceremonia de învestire a guvernului un bluzon pe care scria „Cuvântul e liber”. Din noul guvern face parte un partid de extremă dreapta Foto: contul de Flickr al guvernului eston

Guvernul de coaliţie din Estonia, care include un partid de extremă-dreapta, a depus luni jurământul de învestire în Parlament, în fața președintelui țării, Kersti Kaljulaid.

guvernul estoniei - valitsus ee
Noul executiv al Estoniei condus de premierul Juri Ratas are în componență 15 membri, câte cinci din fiecare partid care participă la guvernare. Unul dintre ele este de extremă dreapta Foto: valitsus.ee

Noul executiv, format din Partidul Centrist al premierului Juri Ratas, formaţiunea conservatoare Pro Patria (Isamaa) şi Partidul Conservator al Poporului (EKRE, extremă dreapta), a fost învestit miercuri în Parlament (Riigikogu), în prezența preşedintei Kersti Kaljulaid.

Este pentru prima dată când un partid anti-EU şi anti-imigraţie face parte dintr-un guvern al Estoniei, ţară membră a Uniunii Europene şi a NATO. Retorica acestui partid a divizat Estonia încă de când formațiunea a intrat în Parlament, în 2015. EKRE pledează pentru abolirea legii care recunoaște uniunile civile între persoane de același sex, cere modificarea legii referitoare la avort și se opune cotelor de imigranți stabilite de Uniunea Europeană. A reușit însă să obțină 17,8 la sută din voturi în alegeri, devenind al treilea partid al țării.

Coaliţia tripartită aflată la guvernare la Tallinn deţine 56 din cele 101 de mandate parlamentare. Fiecare dintre cele trei partide componente va avea cinci posturi de ministru în guvern.

Liderul EKRE, Mart Helme, în vârstă de 69 de ani, a fost numit ministru de interne, în timp ce fiul său, Martin, de 43 de ani, a devenit ministru de finanțe.

Urmas Reinsalu, de la partidul conservator Pro Patria, este noul ministru de externe, iar Apărarea a revenit aceluiași partid, acest post-cheie fiindu-i încredințat lui Juri Luik, care își continuă astfel mandatul. 

Din noul guvern face parte o singură femeie.

Gest de frondă al președintei la învestirea guvernului

Principala formaţiune de opoziţie va fi Partidul Reformei, de sorginte liberală, condus de Kaja Kallas, fiica fostului prim-ministru şi comisar european Siim Kallas. Acest partid a obţinut cele mai multe voturi în alegerile parlamentare din 3 martie, dar Kaja Kallas, desemnată inițial de președinta pentru funcția de prim-ministru, nu a reuşit să formeze un guvern. Dacă ar fi reușit să obțină sprijin parlamentar (a avut în alegeri 28,8 la sută din voturi, ceea ce i-a asigurat 34 de mandate), Estonia ar fi devenit prima țară europeană în care atât președintele, cât și premierul ar fi fost femei.

presedinta estoniei bluzon investire guvern
Președinta Estoniei, Kersti Kaljulaid, a purtat la ceremonia de învestire a noului guvern un bluzon sport pe care scria „Cuvântul e liber”

Un detaliu curios a atras atenția, luni, la ceremonia de învestire a  noului guvern. Președinta Kersti Kaljulaid a venit îmbrăcată cu o bluză sport pe care scria în estonă „Sona on vaba”, ceea ce înseamnă „Cuvântul e liber”. Gestul a fost interpretat ca un mesaj pe care îl transmite șeful statului: vrea să atragă atenția asupra importanței libertății de exprimare, în condițiile în care în ultimele săptămâni EKRE a acuzat presa din Estonia că relatează distorsionat despre afacerile partidului.

La începutul lunii aprilie, Peeter Helme - nepotul lui Mart Helme, liderul EKRE - a fost numit redactor-șef al celui mai mare și mai vechi ziar din Estonia, Postimees. Peeter Helme lucra deja la această publicație.

EKRE susține că apără interesele etnicilor estoni din fosta republică sovietică, unde 25 la sută din cei 1,3 milioane de locuitori sunt etnici ruși care în mod tradițional votează pentru Partidul de Centru al premierului Juri Ratas.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri