Ungaria | Cine va conduce Jobbik după alegeri. Apar primele propuneri

Data actualizării: Data publicării:
Far-Right Hungarian MP Gabor Vona Stages Political Rally In London
LONDON, ENGLAND - JANUARY 26: Far-right Hungarian MP Gabor Vona speaks to a crowd on January 26, 2014 in London, England. The far-right nationalist party; Jobbik ('Movement for a Better Hungary') had planned to hold a public meeting in the Holborn area of London, but were forced to move the meeting to Hyde Park following clashes with Anti-Fascist crowds. (Photo by Dan Dennison/Getty Images)

Biroul de conducere al partidului radical naţionalist Jobbik din Ungaria propune ca formaţiunea să aibă doi co-preşedinţi. Fostul lider, Gabor Vona, a demisionat după alegerile parlamentare în care partidul a obţinut doar 26 de mandate în viitorul legislativ, relatează MTI.

Far-Right Hungarian MP Gabor Vona Stages Political Rally In London
Gabor Vona / Gulliver/Getty Images

Anunţul a fost făcut marţi pe Facebook de unul dintre vicepreşedinţii Jobbik, Z. Karpat Daniel, care a spus că cei doi politicieni propuşi să conducă partidul sunt Tamas Sneider, în prezent vicepreşedinte, şi Marton Gyongyosi, parlamentar.

Partidul va organiza un congres pentru a-şi alege noii lideri în următoarele două săptămâni, a mai spus Z. Karpat Daniel.

Gabor Vona, care a condus Jobbik din noiembrie 2006, şi-a înaintat demisia după alegeri, iar în prezent asigură preşedinţia interimară a partidului.

El a anunţat recent că nu va mai candida pentru postul de lider al partidului la viitorul congres.

Fidesz, partidul premierului conservator Viktor Orban, a obţinut 133 din cele 199 de mandate din parlament, asigurându-şi astfel o majoritate de două treimi, la alegerile de la 8 aprilie.

Pe locul doi s-a clasat partidul de extrema dreaptă Jobbik, cu 26 de mandate, iar pe poziţia a treia s-au plasat social-democraţii, cu 20 de mandate.

La aceste alegeri s-a înregistrat o prezenţă istorică la vot, de 69%, care a depăşit-o pe cea din 2014, de 61,7%.

FOTO: Agerpres

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri