Uniunea Europeană creează un culoar aerian umanitar pentru a transporta ajutoare în Fâșia Gaza

Data publicării:
ursula von der leyen cu microfoane în față
Ursula von der Leyen (foto) la summitul „Procesului de la Berlin” desfășurat la Tirana (Albania). Sursa foto: Profimedia Images

Uniunea Europeană a anunțat luni că va lansa o operațiune umanitară pe un culoar aerian, care constă în „mai multe zboruri” către Egipt, cu scopul de a aduce provizii organizațiilor caritabile aflate în Fâșia Gaza, informează Reuters.

„Primele două zboruri vor avea loc săptămâna aceasta, transportând mărfuri umanitare de la UNICEF, inclusiv articole de adăpost, medicamente și truse de igienă”, precizează UE într-un comunicat.

Eforturile diplomatice de a aranja o încetare a focului pentru a permite ajutorului să ajungă în Fâșia Gaza asediată au eșuat, iar Israelul a ordonat evacuarea satelor dintr-o parte de teritoriu din apropierea graniței sale cu Libanul, stârnind temeri că războiul s-ar putea extinde pe un nou front.

„Palestinienii nu pot plăti prețul barbariei Hamas”

„Palestinienii din Gaza au nevoie de ajutor umanitar și nu pot plăti prețul barbariei Hamas”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la o conferință de presă la Tirana.

Von der Leyen a participat la summitul „Procesului de la Berlin” desfășurat la Tirana (Albania), o inițiativă demarată de guvernul german pentru a îmbunătăți cooperarea dintre șase țări din Balcanii de Vest care aspiră să devină membre UE. Ea a menționat că UE a decis în weekend să-și tripleze asistența umanitară, la peste 75 de milioane de euro, pentru a sprijini civilii aflați în nevoie din Gaza.

„Situația umanitară catastrofală din Fâșia Gaza urmează să atingă un punct grav. Carburanții, apa, alimentele și medicamentele, de care oamenii au nevoie disperată, trebuie să ajungă imediat la persoanele blocate în Fâșia Gaza. Punctul de frontieră Rafah (între Fâșia Gaza și Egipt – n.red.) trebuie deschis rapid.”, a transmis Janez Lenarcic, comisarul UE pentru Gestionarea Crizelor.

Israelul a promis că va anihila mișcarea Hamas care conduce Gaza, după ce luptătorii săi au trecut peste bariera din jurul enclavei pe 7 octombrie, împușcând 1.300 de israelieni, în principal civili, în cea mai mortală zi din istoria de 75 de ani a Israelului.

De asemenea, israelienii au pus Gaza, unde locuiesc 2,3 milioane de palestinieni, sub o blocadă totală și au lovit-o cu atacuri aeriene fără precedent. Autoritățile din enclavă spun că cel puțin 2.750 de persoane au fost ucise, inclusiv mulți civili.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri