Ursula von der Leyen: UE va sprijini reformele din Balcanii de Vest cu o investiție de 6 miliarde de euro

Data publicării:
von der leyen în macedonia
Ursula von der Leyen (foto) se află într-o vizită de patru zile în Balcanii de Vest. Sursa foto: Profimedia Images

Uniunea Europeană intenționează să ajute țările din Balcanii de Vest - Macedonia de Nord, Albania, Kosovo, Serbia, Muntenegru și Bosnia și Herțegovina - să-și continue reformele necesare pentru integrarea în UE cu o investiție de 6 miliarde de euro, a declarat luni, la Skopie, președintele executivului UE, Ursula von der Leyen, transmite Reuters.

Macedonia de Nord, Albania, Kosovo, Serbia, Muntenegru și Bosnia și Herțegovina trebuie să profite de „fereastra de oportunitate” pentru extinderea UE și să lucreze pentru a-și alinia standardele la cele ale Uniunii, a spus von der Leyen.

Ursula Von der Leyen a mai spus că noul plan de creștere al UE pentru regiune va include deschiderea pieței comune către țările din Balcanii de Vest în domenii precum libera circulație a mărfurilor și serviciilor, transportul și energia. De asemenea, a îndemnat țările să deschidă o piață regională comună și să o continue cu reformele necesare.

von der Leyen în Macedonia de Nord
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen (dr) îi strânge mâna prim-ministrului Macedoniei de Nord Dimitar Kovacevski (st) în timpul unei conferințe de presă la începutul vizitei sale oficiale de două zile în Macedonia de Nord, la Skopje. Sursa foto: Profimedia Images

Macedonia de Nord, de exemplu, trebuie să își reformeze mediul de afaceri, să creeze o administrație publică eficientă, să aibă finanțe publice solide și să îmbunătățească lupta împotriva corupției. De asemenea, trebuie să modifice constituția pentru a recunoaște bulgarii ca minoritate, așa cum a solicitat Bulgaria, pentru a permite țării să adere la UE.

„Aceste reforme vor veni cu investiții”, a spus von der Leyen în timpul unei conferințe de presă cu premierul Macedoniei de Nord, Dimitar Kovacevski, la începutul turneului său în Balcanii de Vest.

Von der Leyen a spus că UE este pregătită să înceapă să plătească 100 de milioane de euro în asistență microfinanciară, dar „trebuie să facem mai mult, trebuie să ne apropiem economiile”, deoarece economiile țărilor din Balcanii de Vest reprezintă aproximativ 42% din venitul mediu al UE.

„Ceea ce ne propunem să facem împreună este să vă dublăm economia în următorul deceniu”, a spus ea.

von der leyen în kosovo
Președintele Comisiei Europene Ursula Von der Leyen (st) este întâmpinată de președintele kosovar Vjosa Osmani, la sosirea la Priștina. Sursa foto: Profimedia Images

Mai târziu în cursul zilei, ea a vizitat Kosovo, unde a îndemnat țara să acorde mai multă autonomie minorității sârbe, care reprezintă aproximativ 5% din populație, prin crearea unei asociații de municipalități care să le deservească.

Ea a spus că normalizarea relațiilor cu Serbia și, mai presus de toate, crearea unei alianțe „este crucială și, desigur, va deschide și ușa accesului la Planul de creștere (pachetul UE)”.

După ce i s-a promis aderarea la UE cu ani în urmă, procesul de aderare în întreaga regiune a încetinit, în principal din cauza reticenței în rândul celor 27 de membri ai blocului și a lipsei de reformă în întreaga regiune.

Serbia și Muntenegru au fost primele state din regiune care au lansat discuții de aderare la UE, iar Albania și Macedonia de Nord au început apoi discuții cu Bruxelles anul trecut. Cu toate acestea, Bosnia și Kosovo rămân cu mult în urma vecinilor lor în acest proces.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri