Valul de ură care s-a abătut peste Europa. CNN: 1 din 20 de europeni nu știe ce este Holocaustul

Data actualizării: Data publicării:
antisemitism
Foto: captura CNN

Stereotipurile antisemite sunt încă prezente în mentalitatea europenilor, iar memoria Holocaustului a început să se șteargă din mentalul colectiv. Sunt concluziile unui sondaj realizat de CNN în colaborare cu sociologii de la ComRes.

Potrivit sondajului CNN, mai mult de un sfert dintre europenii intervievați cred că evreii au o influență prea mare în afaceri și finanțe. Iar aproape 1 din 4 europeni crede că aceștia au o influență prea mare în războaiele și conflictele din jurul lumii. De asemenea, 1 din 5 persoane care au participat la sondaj crede că evreii domină domenii ca media sau politică.

În același timp, un sfert dintre europenii care au răspuns întrebărilor au spus că nu știu nimic sau știu foarte puține despre Holocaust - uciderea în masă a 6 milioane de evrei care locuiau pe teritoriile controlate de liderul nazist Adolf Hitler, în anii 1930 și 1940.

La sondajul realizat de CNN/ComRes au participat mai mult de 7.000 de europeni, din Austria, Franța, Germania, Marea Britanie, Ungaria, Polonia și Suedia.

„Sondajul a scos la iveală atribute complexe, contrastante și câteodată deranjante la adresa evreilor și o uimitoare ignoranță”, scrie CNN.

antisemitism
Foto: captura CNN

Uitam Holocaustul?

În jur de 1 din 20 de europeni care a participat la sondajul CNN nu a auzit niciodată de Holocaust. Asta în condițiile în care au trecut doar 73 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, iar sute de mii de supraviețuitori ai teribilei tragedii sunt încă în viață.

Lipsa de cunoștințe privitoare la Holocaust este frapantă mai ales printre tinerii francezi. 1 din 5 persoane cu vârste între 18 și 34 de ani din această țară nu a auzit acest termen și nici nu știu ce înseamnă.

În Austria - țara natală a lui Hitler - 12% dintre tineri nu știu nici ei ce reprezintă Holocaustul. În plus, Austria este țara unde cei mai mulți participanți la sondaj au declarat că știu „doar foarte puțin” despre această tragedie - 4 din 10 adulți.

Dacă ne referim la toate țările participante la sondaj, jumătate dintre respondenți au declarat că știu „suficient de multe” despre Holocaust, în timp ce numai 1 din 5 oameni a spus că „știu foarte multe” informații despre această perioadă istorică.

Însă europenii cred că este important să păstrăm vie amintirea Holocaustului. Două treimi au declarat că zilele comemorative ne ajută să împiedicăm astfel de tragedii. Polonezii au ieșit în evidență  la acest capitol, 80% dintre ei fiind de părere că acest lucru este crucial. Este de înțeles, în contextul în care naziștii au ales Polonia pentru a construi Auschwitz - tabăra de concentrare unde au fost omorâți cei mai mulți dintre evrei.

Jumătate dintre europeni sunt de părere și că zilele de comemorare a Holocaustului ne ajută să luptăm cu tendințele antisemite. Însă, în același timp, un sfert dintre respondenți sunt de părere că evreii se folosesc de Holocaust pentru a-și avansa propriile idei și interese. Tot un sfert nu au fost de acord cu această afirmație, iar un alt sfert a refuzat să răspundă întrebării.

auschwitz
Foro: Hepta

Relații internaționale complicate

Altfel stau datele când vorbim despre relația dintre Holocaust, Israel, evrei și antisemitism.

54% dintre europenii care au participat la sondaj au spus că Israel are dreptul să existe ca un stat izraelit. Cifra se ridică la două treimi în Polonia.

Un sfert dintre respondenți cred că criticile aduse Israelului tind să fie motivate de antisemitism, în timp ce numai 1 din 5 persoane crede că situația este contrarie.

Însă, tot un sfert dintre persoanele care au răspuns întrebărilor CNN au spus că Israelul se folosește de Holocaust pentru a-și justifica acțiunile. Jumătate dintre respondenții polonezi sunt, la rândul lor, de acord cu această afirmație.

Un sfert dintre europeni au spus, de asemenea, că susținătorii Israelului folosesc acuzațiile de antisemitism pentru a pune punct criticilor legate de stat. Doar 1 din 10 persoane nu a fost de acord cu această afirmație.

Un sfert dintre europeni sunt de părere că acțiunile de comemorare a Holocaustului distrag atenția de la alte atrocități care se întâmplă în prezent. Procentele celor care au răspuns cu „da” la această întrebare sunt peste medie în Germania, Austria, Polonia și Ungaria.

Și, în timp ce mulți europeni sunt de părere că antisemitismul este o problemă în continuă expansiune în țările lor - 40%, de exemplu, au spus că evreii riscă acțiuni violențe împotriva lor și 50% sunt de părere că guvernele europene ar trebui să ia măsuri suplimentare pentru a lupta împotriva antisemitismului, minorități substanțiale dau vina pe Israel sau evrei pentru fenomenul de antisemitism.

Mai mult de un sfert dintre respondenți - 28% - au spus că majoritatea atitudinilor antisemite din țările lor sunt un răspuns direct la acțiunile întreprinse de Israel. Iar aproape 1 din 5 - 18% - a spus că antisemitismul este răspunsul la comportamentul de zi cu zi al celor care fac parte din comunitatea evreiască.

„Nu sunt antisemist, dar…”

Doar foarte puțini oameni au declarat că au la nivel personal o atitudine nefavorabilă evreilor: 1 din 10 persoane la nivelul tuturor celor șapte țări participante la studiu. Cifrele cresc însă la 15% în Polonia și 19% în Ungaria.

În toate țările cu excepția Ungariei, un număr semnificativ mai mare de oameni au spus că au o părere bună despre evrei, comparativ cu cei care au spus ca nu au. Excepție face Ungaria, unde numai 21% au spus că au o părere bună, comparativ cu 19% care au spus contrariul. Restul până la 100% au declarat că nu sunt nici pro, nici contra evreilor.

Sondajul a făcut puțină lumină și asupra modului în care europenii privesc alte minorități. În timp ce 10% dintre europeni au admis că au o atitudine nefavorabilă evreilor, 16% au recunoscut că au aceeași atitudine față de membrii comunității LGBT+. 36% s-au declarat împotriva migranților, 37% împotriva musulmanilor și 39% au o atitudine nefavorabilă față de romi.

Deși numărul europenilor care au admis că au o atitudine negativă față de evrei este unul mic, CNN a vrut să afle și dacă stereotipurile care înconjoară comunitate sunt încă prezente în modul de gândire al europenilor. Iar răspunsul este că... da.

În Polonia și Ungaria, 4 din 10 oameni au spus că evreii au o influență prea mare la nivel global în afaceri și finanțe.

Aproape 1 din 3 oameni a declarat că și influența evreilor în politicile globale este prea mare, iar mai mult de un sfert dintre polonezi și unguri au spus că aceștia au prea multă influență în media.

O treime dintre austrieci, francezi și germani sunt de părere că evreii au o influență prea mare în finanțe. În aceste trei țări, 1 din 5 oameni crede că evreii domină media, iar un sfert că influențează major războaiele și conflictele globale.

adolf hitler
Foto: Hepta

Impresii versus date oficiale

Europenii, arată rezultatele sondajului, au impresia că numărul evreilor în lume este mult mai mare decât arată datele oficiale. În jur de doua treimi dintre participanții la sondaj au estimat prea mult atunci când au fost întrebați cât cred că este de extinsă comunitatea evreiască  din lume sau din propria țară.

Un sfert dintre unguri cred că mai mult de 20% din populația globală este formată din evrei. O cincime dintre britanici și polonezi spun același lucru.

Ce spun datele oficiale? Potrivit unui studiu al Pew Research Center’s Global Religious Landscape, comunitatea evreiască înseamnă doar 0,2% din populația lumii.

4 din 10 respondenți cred că evreii formează între 3 și 10% din populația țării lor. De fapt, datele arată că Israelul este singura țară de pe glob unde populația este formată din evrei în proporție de 2%. Iar supraestimările sunt prezente și în țările unde participanții la studiu au declarat că nu sunt siguri dacă au întâlnit vreodată o persoană din această comunitate.

Pentru acest sondaj, ComRes, la cererea CNN, a intervievat, online, 7.092 de adulți. Sondajul s-a desfășurat între 7 și 20 septembrie 2018. La întrebări au răspuns 1010 britanici, 1006 francezi, 1012 germani, 1020 polonezi, 1019 unguri, 1018 suedezi și 1007 austrieci.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri