Victimele din Grecia vor fi identificate cu probele ADN. Martor: „N-au mai găsit nici oasele femeii”

Data actualizării: Data publicării:
State of Emergency Declared As Wildfires Burn In Rural Athens
FOTO: Gulliver/ Getty Images

O muncă foarte grea şi delicată are loc printre ruinele din Mati. Echipele de intervenţie continuă să caute supravieţuitori în zonele mistuite de flăcări şi pe mare 98% din satul de vacanţă este distrus, după incendiul extrem de violent de luni seara. Acolo unde casele au fost cruţate de foc, oricum nu mai există electricitate şi apă curentă. Practic, aproape la orice colţ de stradă, întâlneşti o dramă. Oameni morţi în propriile case sau în maşinile cu care nu au apucat să fugă de pârjol. 

Focul a lovit atât de puternic încât multe victime vor putea fi identifiate doar cu probele ADN. La morga se fac listele cu dispăruții și rudele care îi caută, apoi supraviețuitorii intră pentru a li se lua probe.

„În câteva secunde s-a extins acest incendiu şi cred că este cel mai elocvent mod de a vă arăta cum unii oameni au fost surprinţi în casele lor. Da, aici este o locuinţă, unde ne aflăm noi, pare a fi bucătăria, cu o oală pe foc, cu un aragaz care a mai rămas în picioare. O femeie şi-a pierdut viaţa în momentul în care a încercat să iasă din casă. Flăcările deja cuprinseseră locuinţa”, relatează Laurenţiu Rădulescu, corespondent Digi24.

Încercarea femeii de a-şi salva viaţa nu avea nicio şansă de izbândă tocmai din cauza vitezei uluitoare cu care s-a propagat incendiul. Ea a vrut să fugă cu maşina, dar nu a mai avut timp.

„Vorbim despre un loc unde seară de seară se adună foarte multă lume, aşa s-a întâmplat şi în urmă cu câteva zile. Erau câteva sute de persoane în această zonă. Este o zonă de promenadă a acestei localităţi, o localitate pe cât se poate de mică. Oamenii se adunau pentru a vedea apusul, pentru a servi cina şi aşa s-a întâmplat şi în urmă cu câteva zile.

Au văzut, ne spuneau martorii de aici, mult fum în jurul lor iar apoi au zărit şi flăcările. Nu au avut ce să facă, nu au crezut niciun moment că flăcările vor ajunge la câteva zeci de metri de ei şi că fumul va ajunge să ucidă o parte dintre aceste persoane, din păcate acest lucru s-a întâmplat.

Această tavernă, acest restaurant sau mai bine spus, în acest restaurant, au murit nu mai puţin de 26 de persoane. Erau oameni tineri, oameni cu copii, oameni mai în vârstă care în momentul în care au văzut că flăcările au ajuns lângă ei au încercat să se salveze.

Problema este alta în această zonă. Toată zona este încercuită de stânci şi de apă. Practic aceste persoane au fost prinse între stânci şi marea care se află la doar câţiva metri de mine”, relatează Laurențiu Rădulescu, corespondent Digi24.

Bilanţul victimelor din Grecia este în creştere: sunt 83 de morţi şi căutările continuă.

FOTO: Gulliver/ Getty Images
FOTO: Gulliver/ Getty Images

FOTO: Gulliver/ Getty Images

Discuție corespondent Digi24 – supraviețuitor al incendiului:

- Au venit aici, la această maşină...

- Şi copacul de aici era...

- În flăcări...

- Da.

- Mama lui era deja înăuntru...

- Şi mama sa a murit?

- Da, iar când a venit poliţia să cerceteze, n-au găsit nici măcar oasele...

- Dumnezeule...

- Nici măcar un os.

- Şi totul în jur a fost afectat?

- Da, acolo a mai murit o bătrână.

- În casa aceea?

- Din cauza fumului?

- Da.

- În câte minute s-a întâmplat totul?

- În câteva secunde.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri