Victorie pentru extrema dreaptă din Germania. Un candidat al AfD a câștigat în premieră un post de conducere la nivel local

Data publicării:
Robert Sesselmann, candidat al AfD, vorbeste la microfon
Robert Sesselmann, candidat al AfD, a câştigat postul de administrator al districtului Sonneberg din landul estic Turingia: Foto: Profimedia

Un candidat al partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) a câștigat duminică pentru prima dată un post de conducere la nivel local. Este o victorie răsunătoare pentru un partidul a cărui agendă anti-migranți, eurosceptică și anti-musulmani este supravegheată de autoritățile germane, relatează CNN.

Robert Sesselmann, candidat al AfD, a câştigat postul de administrator al districtului Sonneberg din landul estic Turingia, învingându-l pe actualul ocupant al funcției, Jürgen Köpper din partidul conservator Uniunea Creștin Democrată (CDU).

Sesselmann a fost ales cu 52,8% din voturi, în timp ce Köpper a obținut 47,2%, conform Oficiului de Stat pentru Statistică din Turingia.

Chiar dacă funcţia are un profil scăzut şi puteri limitate, rezultatul marchează prima victorie pentru AfD într-un scrutin pentru un post de guvernare.

Aceasta, cu atât mai mult cu cât, având în vedere aşa-numitul cordon sanitar pe care partidele mainstream germane l-au făcut pentru a izola AfD, candidatul CDU a avut de asemenea sprijinul social-democraţilor, al Verzilor, liberalilor din partidul FDP şi al stângii Die Linke.

Parlamentarii opoziției au tras un semnal de alarmă cu privire la victoria lui Sesselmann, semnalând o creștere a populismului în rândul electoratului.

Districtul Sonnerberg se află într-o parte a Germaniei unde AfD are o popularitate peste cea din partea de vest a ţării, relatează Agerpres. Dar şi la nivel naţional se observă o creştere a intenţiei de vot faţă de acest partid, cotat cu circa 19% în sondaje, în urma formaţiunii de dreapta CDU (şi a ramurii sale bavareze CSU), dar înaintea Partidului Social-Democrat (SPD) al cancelarului federal Olaf Scholz.

Köpper a spus că „politicile dure ale guvernului german” au dus la succesul AfD.

Din păcate, nu au fost alegeri personale, așa cum au fost întotdeauna alegerile de stat, au devenit pure alegeri de partid”, a spus el.

Mario Czaja, secretarul general al CDU, a scris duminică pe Twitter că alegerile de la Sonneberg au fost „un rezultat amar pentru centrul politic”.

Preşedinta Partidului Verzilor, Ricarda Lang, a scris pe Twitter că rezultatele sunt un avertisment pentru toate partidele democratice.

Rezultatul alegerilor din Sonneberg este înspăimântător”, a spus Lang.

Politologul Hans Vorländer din Dresda spune că rezultatele scrutinului de duminică arată că încrederea în Berlin „este într-o scădere aproape istorică”.

„Dacă nu are loc o schimbare dramatică a opiniei politice, alegerile statale și locale de anul viitor s-ar putea transforma într-un triumf pentru AfD”, a spus Vorländer pentru CNN.

„Haosul guvernului german contribuie la o stare de spirit foarte proastă; încrederea în guvern este într-o scădere aproape istorică. Ideile de dreapta sunt, de asemenea, puternic înrădăcinate în rândul populației din Saxonia și Turingia, mult mai mult decât în vestul Germaniei”, a adăugat el.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri