Von der Leyen și Zelenski au vorbit despre masacrul de la Bucha. Comisia Europeană a înființat o echipă de anchetă

Data publicării:
ursula von der leyen
Ursula von der Leyen spune că o echipă comună de investigații cu Ucraina și Curtea Penală Internațională va ancheta masacrul de la Bucha. Foto: Profimedia Images

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a discutat luni cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski despre masacrul de la Bucha și crimele din alte zone. Șefa executivului european spune că a fost înființată o echipă comună de investigații între agențiile europene, Curtea Penală Internațională și autoritățile ucrainene pentru a ancheta crimele.

„În această după-amiază am vorbit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski despre crimele îngrozitoare care au fost descoperite în Bucha și în alte zone din care trupele rusești au plecat recent.

I-am transmis condoleanțe și l-am asigurat de întregul sprijin al Comisiei Europene în aceste vremuri teribile. Imaginile chinuitoare nu pot și nu vor rămâne neadresate.

Făptașii acestor crime atroce nu trebuie lăsați nepedepsiți.

Am fost de acord să asigurăm îndeaproape o coordonare între noi.

UE a stabilit o Echipă Comună de Investigații cu Ucraina pentru a aduna dovezi și a investiga crimele de război și crimele împotriva umanității. UE este pregătită să reîntărească acest efort prin trimiterea echipelor de investigații pe teren pentru a sprijini Serviciile de Anchetare a Ucrainei. Eurojust și Europol sunt pregătite să ajute.

Este necesar un răspuns global. Există discuții în desfășurare între Eurojust și Curtea Penală Internațională pentru a-și uni forțele și pentru ca Curtea să facă parte din Echipa Comună de Investigații. O asemenea abordare coordonată din partea autorităților ucrainene, UE, a statelor membre și a agențiilor europene, precum și Curtea Penală Internațională va permit ca dovezile să fie adunate, analizate și procesate în cel mai complet și eficient mod posibil.

Am însărcinat Comisarul pe Justiție Didier Reynders să urmărească procesul și să ia legătura cu Procurorul General ucrainean.

Comisa va acorda tot sprijinul tehnic și financiar necesat pentru toate anchetele îndrumate de UE”, a declarat Ursula von der Leyen, potrivit unui comunicat transmis de Comisia Europeană.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri