Vot în Moldova. Schimb de replici între europarlamentarul M.J.Marinescu şi premierul Iurie Leancă

Data publicării:
marian jean marinescu - mfax

Europarlamentarul Marian Jean Marinescu este vicepreşedinte al grupului PPE din 

Europarlamentarul Marian Jean Marinescu şi premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă, au avut un schimb de scrisori pe tema deschiderii unor secţii de vot suplimentare de vot în România.

Europarlamentarul român îi ceruse săptămâna trecută premierului Republicii Moldova Iurie Leancă înfiinţarea unei secţii de votare în Craiova pentru ca cei 2.000 de cetăţeni moldoveni care locuiesc în regiunea Oltenia să poata vota la alegerile parlamentare din Republica Moldova ce vor avea loc pe 30 noiembrie.

Purtătorul de cuvânt al premierului de la Chișinău i-a răspuns că acest lucru nu este posibil pentru că în municipiul Craiova sunt înregistraţi 151 cetăţeni ai Republici Moldova, iar în judeţul Dolj sunt 211 cetăţeni.

Eurodeputatul i-a răspuns prin câteva date statistice care demontează argumentele aduse de premierul Republicii Moldova.

Biroul de presă al europarlamentarului a dat publicității schimbul de scrisori oficiale:

Prima scrisoare a eurodeputatului Marian Jean Marinescu

"Domnule Prim Ministru Iurie Leancă,

Vă scriu în calitate de membru al Parlamentului European şi cu permisiunea dumneavoastră, de prieten al Republicii Moldova. Sunt convins că sunteţi la curent cu susţinerea pe care am acordat-o de-a lungul anilor Republicii Moldova.

Pe 30 noiembrie guvernul condus de dumneavoastră va organiza alegeri parlamentare. Eu sunt din Craiova, capitala Olteniei. În această regiune locuiesc peste 2.000 de cetăţeni moldoveni, mulţi dintre ei studenţi, care doresc să-şi exercite dreptul la vot.

În spiritul democraţiei şi pentru a evita riscul de a se repeta recentul trist episod al votului din diaspora românească, vă cer să organizaţi o secţie de votare şi în municipiul Craiova. Universitatea din Craiova ar putea fi o variantă foarte bună, în contextul în care aici sunt înscrişi mulţi studenţi moldoveni. Pe de altă parte, Universitatea are deja experienţă în organizarea alegerilor.

În speranţa că veţi da curs rugăminţii mele şi în felul acesta veţi proba respectul dumneavoastră pentru valorile democratice şi europene, vă stau la dispoziţie în cazul în care este necesar un sprijin pentru înfiinţarea acestei secţii de vot extrem de necesare în Craiova.

Cu deosebită consideraţie,

Marian Jean Marinescu

Membru al Parlamentului European"

Premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă FOTO: captură Digi24

Răspunsul premierului Iurie Leancă

"Stimate domnule MARINESCU,

Urmare a mesajului Dvs. electronic din 19 noiembrie, Prim-ministrul Iurie Leancă m-a împuternicit să vă comunic următoarele:

Guvernul de la Chişinău împărtășește preocuparea Dvs. cu privire la asigurarea celor mai bune condiții pentru ca alegătorii noştri, aflaţi în străinătate pe 30 noiembrie 2014, să îşi exercite votul în cadrul scrutinului parlamentar.

În acest sens, la stabilirea secţiilor electorale peste hotare şi la identificarea localităţilor în care acestea au fost constituite, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a luat în calcul experienţa scrutinelor anterioare şi numărul participanţilor la vot, solicitările asociaţiilor diasporei moldoveneşti, precum şi datele oficiale privind numărul cetăţenilor Republicii Moldova, oferite Ambasadelor de către autorităţile statelor în care au fost create secţiile de votare.

Conform datelor oficiale de care dispune Ambasada Republicii Moldova în România (actualizate astăzi, 24 noiembrie 2014, în colaborare cu Inspectoratul de Poliţie judeţean Dolj), în municipiul Craiova sunt înregistraţi 151 cetăţeni ai Republici Moldova, iar în judeţul Dolj (din care face parte şi municipiul Dolj – sic!) avem 211 cetăţeni.

De asemenea, ţinând cont de prevederile Codului Electoral, care stipulează că secţiile de votare se constituie de către consiliile electorale de circumscripţie cu cel puţin 35 de zile înainte de data alegerilor, lista oraşelor în care se deschid secţii de votare peste hotare nu mai poate fi schimbată.

Totodată, Ambasada Republicii Moldova în România menţine un dialog permanent cu autorităţile de la Bucureşti, cele judeţene şi locale, pentru ca acestea să pună la dispoziţie mijloace gratuite de transport (inclusiv pentru cetăţenii stabiliți la Craiova), care vor dori să voteze la una dintre secţiile de votare de pe teritoriul Romaniei, şi anume:

1. București- sediul Ambasadei, Aleea Alexandru nr. 40;

2. București- sediul consulatului, str. Emanuel Porumbarul nr. 89;

3. Bacău- Universitatea „Vasile Alecsandri”,str. Calea Mărășești 158;

4. Brașov - Casa de Cultură a Studenților, str. Memorandumului nr. 39;

5. Constanța- Universitatea „Ovidius”, bd. Mamaia nr. 124;

6. Cluj-Napoca - Casa de Cultură a Studenților, Piața Lucian Blaga nr. 1-3;

7. Galați - Universitatea „Dunărea de Jos”, str. Domnească nr. 47;

8. Iași 1- Consulatul General al Republicii Moldova, str. Aleea Grigore Ghica Vodă nr. 60A;

9. Iași 2 - Școala Gheorghe Asachi, Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt nr. 64;

10. Suceava - Universitatea „Ştefan cel Mare”, str. Universității nr. 13;

11. Timișoara - Colegiul Național de Artă Ion Vidu, str. Cluj nr. 12

Totodată, profitând de ocazie, dl Prim-ministru Leancă îşi exprimă recunoştinţa pentru sprijinul constant pe care-l oferiţi Republicii Moldova şi parcursului ei european.

Cu respect,

Liliana Viţu

Consilier principal de Stat,

Purtător de cuvânt"

A doua scrisoare a eurodeputatului Marian Jean Marinescu

"Stimate domnule Leancă,

Vă mulţumesc foarte mult pentru răspunsul dumneavoastră şi vă rog să-mi scuzaţi insistenţa, dar vreau să vă aduc la cunoşţinţă câteva informaţii pe care este posibil să nu le cunoaşteţi.

Dumneavoastră spuneţi că potrivit datelor obţinute în colaborare cu Inspectoratul Judeţean de Poliţie Dolj, în municipiul Craiova sunt înregistraţi 151 de cetăţeni ai Republicii Moldova, iar la nivel de judeţ 211.

Solicitarea mea referitoare la înfiinţarea unei secţii de votare pentru cetăţenii moldoveni a fost făcută, însă, pentru întreaga regiune Oltenia care mai cuprinde încă alte patru judeţe în afară de judeţul Dolj. Am sugerat Craiova ca şi locaţie pentru că este cel mai mare municipiu din regiune.

Salut colaborarea dumneavoastră fructuoasă cu Inspectoratul Judeţean de Poliţie Dolj, dar vă încurajez să cooperaţi şi cu universităţile din Oltenia.

Potrivit datelor oficiale, Universitatea din Craiova are 104 bursieri moldoveni ai statului român şi 40 nebursieri, Universitatea de Medicină și Farmacie Craiova: 90 bursieri ai statului român, 50 nebursieri, Universitatea din Petroșani: 240 bursieri ai statului român, 60 nebursieri, Târgu Jiu: 130 bursieri, 20 nebursieri, Pitești : 160 bursieri, 20 nebursieri.

De aceea susţin în continuare cu tărie că înfiinţarea unei secţii de votare în Oltenia, unde locuiesc în jur de 2.000 de cetăţeni moldoveni, ar fi reprezentat un sprijin foarte important pentru cetăţenii din regiune care vor să-şi exercite dreptul la vot.

Sper ca data viitoare să analizaţi cu mai multă atenţie datele refritoarea la numărul cetăţenilor moldoveni în regiunea Olteniei şi să le acordaţi sprijinul necesar pentru a-şi putea exercita un drept fundamental înscris în orice Constituţe europeană: dreptul la vot.

Vă mulţumesc şi vă doresc succes în organizarea alegerilor!

Marian Jean Marinescu

Membru al Parlamentului European".

Citiţi şi: 

O săptămână până la alegerile din R. Moldova. Studenții basarabeni din România cer mai multe secții de vot

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri