Zelenski, despre contraofensiva ucraineană: Deciziile au fost luate

Data actualizării: Data publicării:
volodimir zelenski
Volodimir Zelenski. Foto: Profimedia Images

Volodimir Zelenski a condus o ședință cu șefii armatei unde au fost luate decizii cu privire la contraofensiva ucraineană, relatează Ukrainskaia Pravda.

„Tocmai am discutat cu comandanții militari la Cartierul General și s-au luat decizii importante. Principalul lucru este momentul. Și cel mai important, există decizii în ceea ce privește calendarul”, a declarat președintele Ucrainei, după ședință.

La întâlnire s-a raportat situația operațională generală, dar și punctual, pentru anumite zone, iar Zelenski spune că au fost luate decizii adecvate.

După discuții s-a decis formarea de noi brigăzi ofensive și asigurarea unei logistici rapide.

În urma analizei activității de apărare aeriană din ultimele zile s-a stabilit că sunt necesare noi contracte pentru furnizarea de rachete și sisteme suplimentare de apărare aeriană. S-a prezentat, de asemenea, o evaluare a pagubelor provocate.

În mesajul de seară, Zelenski a adăugat că au fost luate deciziile privind termenele contraofensivei.

Nu doar furnizarea de muniție, nu doar pregătirea noilor brigăzi, nu doar tactica noastră, ci și calendarul s-a discutat. Acesta este cel mai important. Termenele privind modul în care ne vom mișca. S-au luat decizii. Mulțumesc fiecărui soldat și sergent, ofițer și general, fiecărei brigăzi care s-a pregătit”, a mai spus președintele ucrainean.

Președintele ucrainean, în urmă cu două sptămâni: Ucraina are nevoie de mai mult timp - dar „nu prea mult”, înainte de contraofensivă

Ucraina are nevoie de mai mult timp - dar „nu prea mult” - înainte de contraofensivă, a declarat în urmă cu două săptămâni Zelenski

Ucraina „pregăteşte paşi foarte importanţi pentru contraofensivă”, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, dar a adăugat că ţara sa mai are nevoie de puţin timp şi s-a declarat optimist în legătură cu perspectiva de a primi avioane de luptă occidentale.

Ucraina are în acest moment tancuri moderne abia cât să echipeze două batalioane NATO. Are nevoie de cel puțin 6 batalioane. Până în acest moment, Germania a livrat Ucrainei 18 tancuri moderne Leopard 2, alături de circa 40 de vehicule de lupte ale infanteriei Marder, conform ministerului german al Apărării. Pe lângă „Leoparzii” trimiși de Germania, Ucraina a mai primit 4 astfel de tancuri din Polonia (care a mai promis încă 10). Norvegia a mai livrat 8 tancuri. De asemenea, Spania a livrat 6 „Leoparzi” (dintr-un total de 10 tancuri promise), iar Canada alte 4 tancuri similiare.

În plus, ucrainenii au mai primit 14 tancuri Challenger 2 din partea Marii Britanii - echivalentul unei companii. Simplist vorbind, trei plutoane formează o companie de tancuri, iar trei companii alcătuiesc un batalion. Conform ambasadorului ucrainean la Londra, UK ar mai putea livra forțelor Kievului alte 14 tancuri similare în viitor. De asemenea, SUA a promis Ucrainei 31 de tancuri Abrams. Anunțul a fost făcut în luna martie, iar Pentagonul a precizat că livrarea acestor blindate ar putea dura „un an sau chiar mai mult”.

Tancurile Leopard (atât modelul 1, cît și modelul 2) promise Ucrainei sunt în număr de 160. Oficialii ucraineni susțin că au nevoie de 300 de astfel de tancuri pentru ca o contraofensivă împotriva forțelor ruse să aibă succes.

Marea Britanie confirmă livrarea de rachete Storm Shadow Ucrainei

Marea Britanie va furniza Ucrainei rachete de croazieră cu rază lungă de acţiune Storm Shadow, a anunţat ministrul britanic al apărării Ben Wallace, ceea ce va permite armatei ucrainene să lovească depozite de muniţii, concentrări de trupe ruseşti sau depozite combustibil mult în spatele liniei frontului, transmit agenţiile Reuters şi EFE, potrivit Agerpres.

„Astăzi pot confirma că Regatul Unit va dona rachete Storm Shadow către Ucraina. Sunt rachete cu rază lungă de acţiune, convenţionale şi de precizie”, a declarat ministrul britanic în faţa Camerei Comunelor, confirmând relatări apărute mai devreme în mass-media.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri