Zelenski: Pregătim echipamente bune cu rază lungă de acţiune pentru a-i face pe ocupanţi să simtă forţa ucraineană

Data actualizării: Data publicării:
volodimir zelenski face declaratii
Zelenski a spus că Ucraina pregătește „echipamente bune cu rază lungă de acţiune pentru a-i face pe ocupanţi să simtă forţa ucraineană”. Foto: Profimedia

Preşedintele Volodimir Zelenski le-a spus marţi seara compatrioţilor că au fost reanalizate tacticile de apărare a ţării şi că a trasat sarcini clare celor responsabili, inclusiv pentru producţia autohtonă a unor arme cu rază lungă de acţiune, în condiţiile în care contraofensiva ucraineană din vară şi din toamnă nu a dat rezultatele scontate, iar în estul ţării atacurile Rusiei par să se fi intensificat odată cu apropierea iernii, relatează News.ro.

Zelenski a spus - în discursul video pe care îl transmite în fiecare seară - că a avut loc în cursul zilei „o şedinţă specială, lungă şi detaliată” a Consiliului Naţional de Securitate, iar primul subiect discutat a fost nevoia de fortificare şi de consolidare a liniilor de apărare ucrainene. „Trebuie să existe o activitate relevantă completă în comunităţi. Totul este absolut detaliat - ţara noastră va avea cu siguranţă suficiente mine şi beton. Avem nevoie de mai multă viteză şi eficienţă, iar toţi cei responsabili de acest lucru au sarcini clare”, a declarat Volodimir Zelenski.

El a spus că a existat, de asemenea, o analiză importantă a atacurilor recente împotriva Ucrainei în care Moscova a folosit rachete, dar mai ales drone. „Am analizat tacticile apărării noastre aeriene. Există o nevoie clară de a dezvolta şi de a ne consolida grupurile noastre de tragere mobile, precum şi toate sistemele cele mai eficiente de apărare aeriană”, a punctat preşedintele ucrainean.

El a spus că a fost analizată şi activitatea sistemelor Patriot şi NASAMS, furnizate de partenerii occidentali, iar concluzia a fost că sunt foarte eficiente, iar comandantul Forţelor Aeriene şi alţi comandanţi relevanţi, precum şi Ministerul Apărării „au instrucţiunile necesare”.

Pe de altă parte, aceste sisteme occidentale sunt cu rază scurtă şi medie de acţiune, iar Zelenski a subliniat că este nevoie de sisteme cu rază lungă de acţiune. Cum SUA şi alţi parteneri occidentali sunt reticenţi în a furniza astfel de arme, Zelenski a dezvăluit că Ucraina şi le va construi singură. „Astăzi am avut, de asemenea, o întâlnire separată cu ministrul pentru industrii strategice al Ucrainei şi pot spune că a fost optimistă. Pregătim, printre altele, echipamente bune cu rază lungă de acţiune pentru a-i face pe ocupanţi să simtă forţa ucraineană”, a anunţat liderul de la Kiev.

În ceea ce priveşte situaţia de pe front, preşedintele a spus că la şedinţa Consiliului de Securitate o„ atenţie deosebită” a fost acordată zonei Doneţk - Avdiivka, Mariinka şi zona Bahmut, acolo unde au loc cele mai grele şi mai intense lupte. „În sectorul Kupiansk, aş dori să subliniez menţinerea poziţiilor noastre”, a spus Zelenski. „Am discutat, de asemenea, despre acţiunile noastre în zonele sudice”, a adăugat el.

Zelenski a mai anunţat în finalul mesajului său de marţi seara că a promulgat legea privind bugetul de stat pentru anul viitor. „Evident, principala sa prioritate este apărarea împotriva agresiunii ruseşti. Dar, în acelaşi timp, ţinem cont de nevoile sociale ale poporului nostru şi îndeplinim pe deplin obligaţiile sociale ale statului nostru. Într-o perioadă de război la scară largă, este extrem de important ca fiecare cetăţean care are nevoie de sprijinul statului să îl primească. La fel, toţi cei care creează locuri de muncă acum, care îşi păstrează afacerile şi chiar le dezvoltă, toţi cei care se află în Ucraina şi cu Ucraina, care muncesc cinstit şi îi sprijină pe ceilalţi, sprijină atât apărarea noastră, cât şi progresul nostru către obiectivele ucrainene”, a spus Zelenski, într-o nouă pledoarie pentru menţinerea solidarităţii şi patriotismului care vine în condiţiile în care se vorbeşte, după 19 luni de război, de o epuizare a forţelor armate ucrainene şi de oboseală în general la nivelul societăţii.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri