Zelenski vrea ca UE să aloce Ucrainei câteva miliarde de euro din activele ruseşti îngheţate

Data publicării:
Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski. Foto: Profimedia Images

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a arătat încrezător cu privire la un sprijin financiar suplimentar pentru ţara sa, după ce liderii statelor Uniunii Europene nu au reuşit să ajungă la un acord asupra unui nou pachet de asistenţă pentru Ucraina, transmite luni DPA. Deşi UE a decis joi, la Bruxelles, să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina şi cu Republica Moldova, Kievul nu renunţă la obţinerea de ajutor financiar suplimentar.

''Procesul de negociere nu va fi uşor, dar cel mai important este că am luat o decizie istorică: Ucraina va fi întotdeauna o parte din căminul european', a spus Zelenski duminică seară, în mesajul său zilnic adresat ucrainenilor.

Şeful statului ucrainean s-a referit la eventuala alocare a miliarde de euro din activele ruseşti îngheţate de UE, transmite Agerpres.

''Activele statului terorist (Rusia) şi ale aliaţilor săi ar trebui să fie utilizate pentru a sprijini Ucraina în vederea protejării vieţii şi a oamenilor de teroarea rusă'', a subliniat Volodimir Zelenski.

Potrivit Comisiei Europene, în UE sunt îngheţate active ruseşti estimate la 200 de miliarde de euro, cea mai mare parte dintre ele fiind gestionate de compania de clearing belgiană Euroclear. Clearingul este un sistem de decontare între state prin intermediul băncilor, prin compensarea reciprocă a creanţelor şi a datoriilor, în scopul echilibrării schimburilor comerciale.

La începutul acestei luni, Comisia Europeană - braţul executiv al UE - a aprobat o propunere legislativă cu privire la procedurile de utilizare a activelor ruseşti blocate în conformitate cu sancţiunile impuse Moscovei de către Uniunea Europeană, iar preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a dat asigurări vineri că UE va găsi o soluţie pentru a debloca ajutorul de 50 de miliarde de euro promis Ucrainei, în ciuda veto-ului premierului ungar, Viktor Orban.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri