UK este a 5-a țară care nu va mai finanța agenția ONU pentru palestinieni, după acuzațiile privind rolul angajaților în atacul Hamas

Data publicării:
bărbat cu vest ONU la un ghișeu al UNRWA
Foto: Profimedia Images

Marea Britanie este a cincea țară care a întrerupt finanțarea agenției ONU pentru palestinieni, UNRWA, conform BBC.

Această decizie survine după ce agenția a anunțat concedierea mai multor membri ai personalului său, din cauza acuzațiilor de implicare în atacurile Hamas din 7 octombrie.

Guvernul britanic a declarat că este „îngrozit” de acuzațiile făcute de Israel.

SUA, Australia, Italia și Canada au suspendat deja finanțarea agenției ONU.

UNRWA afirmă că a ordonat o anchetă privind informațiile furnizate de Israel.

„Marea Britanie este îngrozită de acuzațiile potrivit cărora personalul UNRWA ar fi fost implicat în atacul din 7 octombrie împotriva Israelului, un act de terorism atroce pe care guvernul britanic l-a condamnat în mod repetat”, a declarat Ministerul britanic de Externe într-un comunicat.

„Marea Britanie oprește temporar orice finanțare viitoare a UNWRA în timp ce analizăm aceste acuzații îngrijorătoare”, a adăugat acesta.

Anterior, Departamentul de Stat al SUA a anunțat că suspendă finanțarea suplimentară a agenției ONU, declarându-se „extrem de tulburat” de acuzațiile privind implicarea personalului ONU în aceste atacuri.

De asemenea, UE a declarat că va evalua viitoare măsuri „în funcție de rezultatul investigației complete și cuprinzătoare”.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că este „îngrozit de această veste”.

Șeful UNRWA, Philippe Lazzarini, a declarat că se desfășoară o anchetă completă asupra acuzațiilor „pentru a stabili adevărul fără întârziere”.

Lazzarini a adăugat: „Pentru a proteja capacitatea agenției de a furniza asistență umanitară, am luat decizia de a rezilia imediat contractele acestor membri ai personalului”.

El a declarat că orice membru al personalului care se dovedește a fi fost implicat în „acte de teroare” va fi tras la răspundere.

Ministrul australian de externe, Penny Wong, a declarat că țara sa „se va implica îndeaproape cu UNRWA în investigații” și că își consultă partenerii internaționali.

Wong a adăugat: „Australia va continua să sprijine populația din Gaza și să lucreze pentru a oferi asistență umanitară. Reiterăm apelurile noastre pentru ca civilii să fie protejați și pentru accesul umanitar”.

Acest lucru vine la doar câteva zile după ce Wong a anunțat va for fi aproape dublate fondurile umanitare destinate „populațiilor afectate de conflict”, „cu accent pe femei și copii”, în teritoriile palestiniene ocupate.

Ea a promis 21,5 milioane de dolari noi fonduri, inclusiv 6 milioane de dolari pentru UNRWA.

Ministrul israelian de externe, Israel Katz, a declarat că urmărește ca UNRWA să nu mai opereze în Gaza după război. El a spus că va încerca să obțină sprijin din partea SUA, UE și a altor donatori importanți ai agenției.

Ministrul pentru afaceri civile al Autorității Palestiniene, Hussein Al-Sheikh, a declarat că decizia unor țări de a întrerupe sprijinul pentru agenția vitală a ONU „implică mari riscuri politice și umanitare”.

Al-Sheikh a îndemnat donatorii occidentali să revină imediat asupra deciziei lor, adăugând: „Avem nevoie de sprijin maxim pentru această organizație internațională”.

Într-o postare pe Telegram, biroul de presă al Hamas a declarat că grupul a îndemnat ONU și organizațiile internaționale „să nu cedeze în fața amenințărilor și șantajului” din partea Israelului.

Hamas a ucis 1.300 de persoane, majoritatea civili, în atacul fără precedent asupra comunităților din sudul Israelului din 7 octombrie anul trecut.

Alte 250 de persoane au fost luate ostatice. Evenimentele au declanșat atacurile de răspuns ale Israelului împotriva Hamas în Gaza, care au ucis peste 26.000 de palestinieni, potrivit Ministerului Sănătății din teritoriu, condus de Hamas.

Vineri, un consilier al premierului israelian a declarat pentru BBC că atacurile Hamas din 7 octombrie au implicat „persoane care primesc salariile [UNRWA]”.

Mark Regev a declarat că există informații care arată că profesorii care lucrează în școlile UNRWA au „sărbătorit în mod deschis” atacurile din 7 octombrie.

De asemenea, el s-a referit la o ostatică israeliană care, la eliberare, a declarat că a fost „ținută în casa unei persoane care lucra pentru UNRWA”.

„Au un sindicat care este controlat de Hamas și cred că este timpul ca ONU să investigheze aceste legături dintre UNRWA și Hamas”, a adăugat el.

SUA, Germania și UE se numără printre cei mai mari donatori ai UNRWA.

Agenția oferă educație, asistență medicală și ajutor umanitar palestinienilor din Gaza, Cisiordania, Iordania, Siria și Liban.

Cu toate acestea, agenția afirmă că se luptă pentru a oferi ajutor umanitar multora dintre cele aproximativ 1,7 milioane de persoane - aproape trei sferturi din populație - strămutate în urma a 12 săptămâni de lupte.

O serie de facilități ale ONU în care se adăposteau locuitorii din Gaza au fost lovite de atacuri aeriene israeliene.

Joi, 12 persoane au fost ucise când un adăpost al ONU a fost lovit în Khan Younis, în sudul Gaza.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri