Ultimele ore de oxigen pe Titan. Operațiunea de căutare intră în faza critică

Data actualizării: Data publicării:
Submersibilul Titan navighează în nordul Oceanului Atlantic la o dată necunoscută.
Submersibilul Titan navighează în nordul Oceanului Atlantic la o dată necunoscută. Foto: Profimedia Images

Rezervele de oxigen din submersibilul Titan mai pot ține în viață cei cinci oameni aflați la bord doar pentru câteva ore, timp în care frigul și acumularea de dioxid de carbon vor acționa ca un sedativ, existând temerea că echipajul nu va mai putea să își semnalizeze poziția prin bătăi în pereții vasului pentru a ghida submarinele aflate în misiunea de căutare și salvare, scrie BBC.

„Pe măsură ce nivelul de dioxid de carbon crește, acesta se transformă într-un sedativ, acționează ca un gaz antesteziant și atunci adormi”, a explicat doctorul Ken Ledez, expert în medicină hiperbară

Fostul căpitan al Marinei britanie, căpitanul Ryan Ramsey, care s-a uitat la imaginile cu interiorul submersibilului Titan, spune că nu a văzut la bord niciun filtru de eliminare a dioxidului de carbon, cunoscut drept „scrubber”.

„Din punctul meu de vedere, aceasta este cea mai mare problemă”, spune căpitanul.

De asemenea, există temeri că submersibilul a rămas fără energie electrică, iar în lipsa unui sistem funcțional de încălzire, la bord este foarte frig, ceea ce va spori senzația de „sedare” a celor aflați la bord.

Potrivit căpitanului Ryan Ramsey, temperatura pe fundul oceanului este de zero grade.

„Dacă sunt inconștienți, nu vor mai putea face nimic pentru a se ajuta”, spune doctorul Ken Ledez.

Potrivit Gărzii de Coastă americane, cei cinci aflați la bordul submersibilului Titan mai au rezerve de oxigen până joi, la ora 14:18, ora României.

Ken Ledez spune însă că, dacă cei cinci ar respira pur și simplu mai lent, ar putea prelungi acest termen, însă recunoaște că într-o situație stresantă, acest lucru este greu de făcut.

O altă posibilitate de a rămâne conștienți pe o durată mai lungă de timp ar fi ca echipajul să aibă granule de absorbție a dioxidului de carbon, care, răspândite în cabină, ar elimina o parte din gazul care acționează ca un sedativ.

Ken Ledez adaugă că operațiunile de căutare și salvare nu trebuie anulate prea curând, afirmând că cei cinci pot supraviețui chiar și cu un nivel foarte scăzut de oxigen.

„Dacă cineva poate supraviețui, aceia sunt acești indivizi”, spune medicul.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri