Un avion militar al Chinei s-a apropiat la 3 metri de o aeronavă a SUA și a forțat-o să facă manevre ca să evite ciocnirea

Data actualizării: Data publicării:
avion militar chinez
Zece avioane militare chineze au trecut linia mediană a strâmtorii Taiwan în ultimele 24 de ore. FOTO: Profimedia Images

Un avion al marinei din China a ajuns la mai puțin de trei metri de o aeronavă a forțelor aeriene americane, deasupra Mării Chinei de Sud, forțând-o să efectueze manevre pentru a evita coliziunea în spațiul aerian internațional, a anunţat joi armata americană într-un comunicat.

Incidentul, care a implicat un avion de luptă J-11 al marinei chineze și un avion RC-135 al forțelor aeriene americane, a avut loc în 21 decembrie, a anunțat armata americană, citată de Reuters.

Evenimentul vine în contextul în care SUA a vorbit despre tendința recentă a unui comportament din ce în ce mai periculos al aeronavelor militare chineze.

Avionul Chinei a ajuns la mai puțin de 3 metri de aripa avionului american și la mai puţin de şase metri de botul aeronavei, "forţând aparatul RC-135 să efectueze manevre de evitare pentru a preveni o coliziune", a precizat armata SUA.

Statele Unite au semnalat această problemă guvernului chinez, a declarat un alt oficial american. Ambasada Chinei la Washington nu a răspuns încă solicitării unui punct de vedere

Acest incident are loc în contextul în care China, care consideră că insula Taiwan face parte din teritoriul său pe care îl va revendica într-o bună zi, a iniţiat recent o demonstraţie de forţă. La sfârşitul săptămânii trecute, autorităţile de la Taipei au acuzat Beijingul că a desfăşurat 71 de avioane de luptă pentru manevre militare în jurul Taiwanului, dintre care 60 de avioane de vânătoare. A fost una dintre cele mai ample incursiuni de până acum care are loc în decurs de o zi.

Armata chineză a declarat că exerciţiile au fost un răspuns la "provocările" şi "complicitatea" dintre SUA şi autorităţile insulei. Potrivit bazei de date a AFP, peste 1.700 de astfel de incursiuni au avut loc până acum în acest an, faţă de 969 în 2021.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri