Un fost colonel care avea acces la arsenalul american de rachete nucleare a dezvăluit informații secrete pe un site de dating

Data publicării:
tasta neagra cu inimioara rosie pe o tastatura alba
Un colonel în rezervă al armatei SUA este acuzat că a transmis informații clasificate unei persoane, pe un site străin de dating. Foto: Profimedia

Un colonel în rezervă al armatei SUA este acuzat că a transmis informații clasificate unei persoane, pe un site străin de dating, relatează BBC.

David Franklin Slater, în vârstă de 63 de ani, a fost angajat până în 2022 la Comandamentul Strategic al SUA (Stratcom), care supraveghează arsenalul de rachete nucleare al SUA.

El a fost arestat sâmbătă și va fi prezentat în instanță marți.

Oficialii spun că a transmis ilegal documente care „ar putea fi folosite pentru a face rău Statelor Unite”.

Potrivit procurorilor, Slater a transmis informații pe care le-a aflat din briefingurile secrete de la Stratcom referitoare la invadarea Ucrainei de către Rusia unei persoane despre care credea că este o femeie din Ucraina.

El a fost frecvent întrebat în mesajele de pe site-ul de dating despre secrete din domeniul apărării naționale a SUA, au precizat procurorii.

„Dragă, ce e pe ecranele din camera specială? Este foarte interesant”, scria interlocutoarea într-un mesaj trimis pe 11 martie 2022.

„Ești agentul meu secret. Cu drag”, arată un alt mesaj din 23 martie, după ce contactul de pe site-ul de datimg a solicitat informații despre o anumită țară.

„Dragul meu Dave, mulțumesc pentru informațiile valoroase” și „ești dragostea mea secretă cu informații!”, se arată în alte mesaje.

Documentele din instanță nu specifică cine era persoana care obținea informații de la Slater sau numele site-ului de dating pe care l-a folosit. Cazul este investigat de FBI și Biroul de Investigații Speciale al Forțelor Aeriene,

„Anumite responsabilități revin persoanelor cu acces la informații secrete”, a declarat procurorul Susan Lehr din districtul Nebraska. „Acuzațiile împotriva domnului Slater ridică semne de întrebare dacă a trădat acele responsabilități”, a adăugat ea.

Slater este acuzat de conspirație și dezvăluire neautorizată de informații privind apărarea națională. El riscă până la 10 ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri