Un general iranian din cadrul Gardienilor Revoluţiei a fost ucis de Crăciun. Iranul dă vina pe Israel, care „nu comentează”

Data publicării:
Generalul iranian Razi Moussavi
Generalul iranian Razi Moussavi. Foto: Profimedia

Un general iranian din cadrul Gardienilor Revoluţiei, Razi Moussavi, a fost ucis în Siria într-un atac imputat Israelului, în apropiere de Damasc, a anunțat agenţia oficială iraniană de presă Irna.

Generalul Razi Moussavi, unul dintre cei mai experimentaţi „consilieri” ai Gardienilor Revoluţiei în Siria, a fost ucis „în timpul unui atac al regimului sionist, în urmă cu câteva ore” în cartierul Sayyida Zeinab, în sudul Damascului, potrivit Irna.

Republica islamică este unul dintre principalii susţinători internaţionali ai mişcării islamiste palestiniene Hamas, al cărui atac din 7 octombrie s-a soldat cu aproximativ 1.140 de morţi în Israel, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP pe baza ultimelor date israeliene disponibile, relatează News.ro.

Într-un comunicat, Gardienii Revoluţiei îl prezintă pe generalul de brigadă Razi Moussavi drept „responsabilul logistic al axei rezistenţei” - grupări armate care luptă împotriva Israelului - în Siria.

Potrivit Irna, generalul Razi Moussavi era un „camarad” al generalului Qassem Soleimani, comandantul Forţei Qods - o unitate de elită a gardienilor Revoluţiei - şi o figură-cheie a republicii islamice în Orientul Mijlociu, asasinat într-un atac cu o dronă americană, din ordinul lui Donald Trump, la începutul lui 2020.

Israelul se exprimă rar cu privire la operaţiunile pe care le desfăşoară în Siria, însă a anunţat că vrea să împiedice Iranul să-și extindă prezența în Siria.

Întrebată luni despre uciderea lui Razi Moussavi, armata israeliană a răspuns că „nu comentează informaţii ale presei străine”.

La începutul lui decembrie, Iranul a anunţat asasinarea a doi ofiţeri din cadrul Gardienilor Revoluţiei în atacuri aeriene vizând instalaţii ale mişcării şiite libaneze hezbollah, susţinută de Teheran.

Hezbollahul, un aliat al altor grupări proiraniene, lansează zilnic rachete către nordul Israelului de la 7 octombrie.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri