Un înalt comisar ONU spune că „a început era fierberii globale”, după ce a vizitat Irakul la 50 de grade: „E o fereastră către viitor”

Data publicării:
irak 50 de grade caldura canicula termometru
Un termometru arată 50 de grade Celsius în capitala Irakului, Bagdad, pe 3 august 2023. Foto: Profimedia Images

Șeful ONU pentru drepturile omului, Volker Turk, a declarat miercuri că temperaturile extreme de vară și poluarea din sudul Irakului, unde s-a aflat în vizită, au arătat clar „că a început era fierberii globale”, transmite Reuters.

Declarațiile lui Turk au fost făcute la finalul unei vizite de patru zile în Irak, în timpul căreia s-a întâlnit cu lideri și a călătorit prin țară, uneori pe o căldură de 50 de grade Celsius, pentru a discuta despre drepturile omului, cu accent pe schimbările climatice. 

„Stând în căldura toridă în acel peisaj plin de cicatrici, respirând aerul poluat de numeroasele torțe de gaz care împânzesc regiunea, mi-a fost clar că era fierberii globale a început cu adevărat”, a spus el la o conferință de presă la Bagdad, referindu-se la timpul petrecut în regiunea petrolieră Basra, din sudul Irakului, producătoare de petrol. 

Organizația Națiunilor Unite afirmă că Irakul este una dintre cele mai vulnerabile țări din lume la schimbările climatice. 

Precipitațiile mai puține, factor combinat cu o gestionare defectuoasă a resurselor de apă, a dus la ani de secetă persistentă, iar anul acesta apa a ajuns la cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată, potrivit ministerului de resort. 

Cele două râuri principale ale Irakului, Tigru și Eufrat, taie țara în două și au dat naștere unora dintre primele civilizații din lume cu mii de ani în urmă, dar acum sunt prea slabe pentru a susține agricultura care odinioară înflorea pe malurile lor. 

Seceta a determinat mii de familii să emigreze de pe cursurile de apă ale țării și din mlaștinile recunoscute de UNESCO, amenințând un mod de viață, iar înrăutățirea căldurii duce la condiții din ce în ce mai riscante pentru cei care lucrează în aer liber. 

„Ceea ce se întâmplă aici este o fereastră către un viitor care se apropie acum pentru alte părți ale lumii dacă vom continua să eșuăm în responsabilitatea noastră de a lua măsuri preventive și de atenuare a schimbărilor climatice”, a declarat Turk.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri