Un inginer de la Google și-a deschis în secret o companie în China și fura tehnologie legată de inteligența artificială

Data publicării:
logo Google sediu silicon valley
Sediul Google. Foto: Profimedia Images

Un inginer chinez care lucra pentru Google în Statele Unite a fost arestat şi inculpat pentru tentativă de furt de secrete industriale în detrimentul gigantului internet, a anunţat procurorul general al SUA, Merrick Garland.

Linwei Ding, alias Leon Ding, de 38 de ani, a fost arestat miercuri la Newark, în California (vest), a declarat Departamentul de Justiţie într-un comunicat.

„Am făcut publice acuzaţiile împotriva unui cetăţean chinez pentru furtul de secrete industriale legate de inteligenţa artificială de la Google”, a declarat Merrick Garland în cursul unei reuniuni a Asociaţiei americane a baroului (ABA) la San Francisco, relatează Agerpres.

Aceste fapte au fost comise „în timp ce el lucra pentru două companii cu sediul în Republica Populară Chineză”, fără ştirea Google, a subliniat procurorul general.

„Departamentul de Justiţie nu va tolera furtul secretelor noastre industriale în domeniul inteligenţei artificiale”, a adăugat el.

Potrivit rechizitoriului, Linwei Ding, angajat de compania americană în 2019, este urmărit penal pentru că a descărcat în mod clandestin din mai 2022 până în mai 2023 a peste 500 de fişiere legate de cercetările Google în domeniul inteligenţei artificiale (IA).

„Avem reguli stricte pentru a preveni furtul informaţiilor comerciale confidenţiale şi a secretelor industriale. În urma unei anchete, am descoperit că acest angajat a furat numeroase documente şi am sesizat rapid această problemă autorităţilor judiciare”, a explicat pentru AFP un purtător de cuvânt al Google, José Castaneda.

În iunie 2022, Linwei Ding a fost abordat de un startup chinez care i-a oferit un post de director de tehnologie. Ulterior, el şi-a fondat propriul startup în China în mai 2023, potrivit rechizitoriului.

„Aceste puneri sub acuzare ilustrează până unde pot merge subordonaţii unor companii cu sediul în Republica Populară Chineză pentru a fura invenţiile americane”, a spus directorul FBI.

„Furtul de tehnologii inovatoare şi secrete industriale de la companiile americane poate costa locuri de muncă şi poate avea consecinţe devastatoare asupra economiei şi securităţii naţionale” a Statelor Unite, a continuat el.

Inginerul în IT este vizat de patru capete de acuzare de furt de secrete industriale, fiecare pedepsit cu o pedeapsă maximă de zece ani de închisoare şi o amendă de 250.000 de dolari, a indicat Departamentul de Justiţie.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri