Un opozant al lui Erdogan, condamnat la închisoare pe viață, a primit premiul „Vaclav Havel” pentru Drepturile Omului

Data publicării:
Osman Kavala
Foto: Profimedia Images

Premiul Vaclav Havel pentru Drepturile Omului pe 2023 al Consiliului Europei i-a fost acordat, luni, la Strasbourg, filantropului turc Osman Kavala, condamnat la închisoare pe viaţă, relatează AFP, citat de Agerpres.

Osman Kavala este un om de afaceri şi filantrop de 66 de ani, arestat în octombrie 2017, apoi condamnat în 2022 la închisoare pe viaţă de justiţia turcă, pentru „tentativă de răsturnare a guvernului” prin finanţarea manifestaţiilor antiguvernamentale supranumite „Mişcarea Gezi”, în 2013.

El a respins întotdeauna acuzaţiile care i-au fost aduse. În timpul procesului său, el a denunţat un „asasinat judiciar”, precum şi influenţa lui Erdogan asupra justiţiei în Turcia.

Curtea de Casaţie turcă a confirmat, la finalul lunii septembrie, condamnarea sa la închisoare „pe viaţă”, la izolare şi fără posibilitatea unei eliberării condiționate, în ciuda unei hotărâri din 2019 a Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), braţul judiciar al Consiliului Europei, care a decis că detenţia lui Kavala contravine Convenţiei Europene a Drepturilor Omului şi a cerut eliberarea acestuia.

„Sunt foarte tristă că nu va fi alături de noi pentru a primi acest premiu, acest premiu atât de important”, a declarat soţia lui, Ayse Bugra Kavala, la înmânarea premiului de către preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Tiny Kox.

Pentru Consiliul Europei, acest „apărator al drepturilor omului şi activist (...) a sprijinit numeroase organizaţii ale societăţii civile de la începutul anilor 1990”, iar măsurile luate împotriva lui „au avut drept scop să-l reducă la tăcere şi să descurajeze alţi apărători ai drepturilor omului”.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri