Un petrolier care a fost implicat anul trecut într-o dispută SUA-Iran a fost capturat lângă Oman de bărbați înarmați

Data actualizării: Data publicării:
saint nicholas
Nava se îndrepta către Aliaga, în vestul Turciei, prin Canalul Suez, a declarat operatorul său Empire Navigation. Sursa foto: X

Un petrolier prins într-o dispută anul trecut dintre Statele Unite și Iran a fost sechestrat joi de bărbați înarmați, în largul coastei Omanului, și pare să-și fi schimbat cursul spre Iran, potrivit surselor maritime britanice, transmite Reuters. Pe rețelele sociale sunt postate informații potrivit cărora bărbații care au deturnat nava sunt din Corpul Gărzilor Revoluţionare Iraniene.

Petrolierul Saint Nicholas, sub pavilion Insulele Marshall, a fost acostat de intruși înarmați în timp ce naviga aproape de orașul Sohar din Oman, potrivit companiei britanice de securitate maritimă Ambrey, iar sistemul său de urmărire AIS a fost oprit în timp ce se îndrepta în direcția portului iranian Bandar-e-Jask.

În 2023, Saint Nicholas a fost confiscat de Statele Unite în cadrul unei operațiuni de aplicare a sancțiunilor, când a navigat sub un alt nume, Suez Rajan. Statele Unite au declarat la acea vreme că Corpul Gărzii Revoluționare Islamice (IRGC) din Iran a încercat să trimită petrol iranian de contrabandă în China, încălcând sancțiunile SUA.

Nava a încărcat 145.000 de tone metrice de petrol în portul irakian Basra și se îndrepta către Aliaga, în vestul Turciei, prin Canalul Suez, a declarat operatorul său Empire Navigation pentru Reuters, adăugând că a pierdut contactul cu nava.

În timp ce houthi din Yemen, susținuți de Iran, au atacat din octombrie nave comerciale în Marea Roșie pentru a arăta sprijinul pentru islamiștii Hamas care luptă cu ofensiva israeliană în Gaza, incidentele s-au concentrat pe strâmtoarea Bab al-Mandab, în sud-vestul Peninsulei Arabe. Incidentul de joi este situat mai aproape de Strâmtoarea Hormuz, între Oman și Iran.

Nava este condusă de un echipaj de 19 persoane, inclusiv 18 cetăţeni filipinezi şi un cetăţean grec, a spus operatorul, adăugând că a fost închiriată de compania turcă de rafinare a petrolului Tupras. Autoritatea operațiunilor comerciale maritime din Regatul Unit (UKMTO) a declarat joi că a primit un raport conform căruia o navă situată la aproximativ 50 de mile marine est de coasta Omanului a fost îmbarcată de patru până la cinci persoane înarmate. S-a raportat că intrușii înarmați purtau uniforme negre în stil militar și măști negre.

UKMTO a declarat că ofițerul șef de securitate a raportat că nava și-a schimbat cursul către apele teritoriale iraniene și comunicarea cu petrolierul a fost pierdută. Autoritatea britanică, care furnizează informații de securitate maritimă, a declarat că nu a mai putut lua contact cu nava, iar autoritățile încă investighează incidentul.

Flota a cincea a Marinei Statelor Unite nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii sau informații suplimentare.

Suez Rajan transporta peste 980.000 de barili de țiței iranian anul trecut când a fost confiscat în cadrul operațiunii de aplicare a sancțiunilor din SUA. Nava nu a avut voie să descarce țițeiul iranian timp de aproape două luni și jumătate din cauza unor sancțiuni secundare asupra navelor folosite pentru a-l descărca. Apoi a fost redenumită Saint Nicholas.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri