Un pilot rus a fost condamnat la 8 ani de închisoare pentru că a vrut să se alăture armatei ucrainene

Data publicării:
inchisoare rusia
FOTO: Profimedia Images

Justiţia rusă a condamnat, vineri, un bărbat din regiunea Hakasia, în inima Siberiei, la opt ani de închisoare, fiind acuzat că ar fi intenţionat să se alăture armatei ucrainene, o infracţiune descrisă drept „pregătire pentru o înaltă trădare”, relatează AFP, potrivit Agerpres. 

„Igor Pokussin a fost găsit vinovat” şi „este condamnat la o pedeapsă de opt ani şi o lună de închisoare pe care o va ispăşi într-o colonie penitenciară cu regim strict”, a anunţat Curtea Supremă din Hakasia într-un comunicat.

Acest pilot, în vârstă de 61 de ani, născut în timpul URSS la Odesa, un port ucrainean important, „s-a opus” asaltului rusesc în Ucraina, potrivit acuzării, şi a vrut să se alăture „forţelor paramilitare ucrainene” pentru a lupta „împotriva forţelor armate ruse”.

În faţa judecătorilor, Pokussin s-a declarat nevinovat, potrivit unui ONG care a urmărit procesul. El a afirmat în acelaşi timp că se opune atacului Moscovei în Ucraina.

Bărbatul fusese deja condamnat la o pedeapsă de şase luni de „limitare a libertăţii” pentru că a scris în martie 2022 mesajul „Glorie Ucrainei” pe un banner care purta litera „Z”, un simbol în Rusia al sprijinului ofensivei Moscovei.

Rusia vizează vocile disidente de ani de zile, însă campania de represiune a crescut considerabil de la lansarea atacului în Ucraina, pe 24 februarie 2022, în timp ce numărul sentinţelor grele care vizează ruşii de rând care şi-au exprimat public dezacordul cu Kremlinul a crescut semnificativ.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri