Video Un politician francez, acuzat că este omul lui Zelenski și că se lasă folosit în lupta Kievului împotriva lui Putin

Deutsche Welle Data actualizării: Data publicării:
raphael glucksmann
Raphael Glucksmann, europarlamentar francez, pledează pentru sancțiuni mai aspre împotriva Rusiei Foto: Profimedia Images

Dacă președintele Emmanuel Macron a fost acuzat sau ironizat că stă prea mult de vorbă cu liderul de la Kremlin, există un politician francez, Raphaël Glucksmann, care este un fel de lobbyist pentru o Ucraină rănită și pledează pentru un embargo european strict, cu multe implicații politice: întreruperea totală a aprovizionării cu energie rusească. Europa trebuie să sprijine și mai mult Ucraina, asta spune întruna europarlamentarul francez, atrăgându-și critici că s-ar lăsa folosit de Volodimir Zelenski în lupta acestuia împotriva lui Vladimir Putin. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:30 și în reluare sâmbăta la ora 19:30.

 

Europarlamentarul francez Raphaël Glucksmann are o agendă clară oriunde vorbește. Este unul dintre cei mai vocali susținători ai Ucrainei. Glucksmann cere ca Uniunea Europeană să susțină Kievul sută la sută și să adopte o atitudine clară împotriva Rusiei. Președintele Putin, spune el, nu trebuie lăsat să câștige.

Miliarde de euro alimentează mașina de război a lui Putin

„Nu vom lua parte direct la această confruntare. Dar cel puțin putem opri finanțarea mașinăriei de război a lui Vladimir Putin. Și acesta este marele eșec al Uniunii Europene. Chiar și după ce a început războiul, miliarde de euro au alimentat această mașinărie de război și se pare că nu putem ajunge la un consens cu privire la oprirea finanțării”, spune Raphaël Glucksmann, europarlamentar francez din grupul socialiștilor europeni.

Europarlamentarul este sprijinit intens pe rețelele sociale. Sute de mii oameni îl urmăresc. Discursurile sale din Parlamentul European au primit mii de aprecieri.

„Cum i-am putea tolera pe miniștrii și premierii noștri care lucrează în interesul Rusiei sau Chinei?”, a întrebat el retoric, la un moment dat, într-un discurs rostit în Parlamentul European. 

Într-un interviu acordat Deutsche Welle, Glucksmann subliniază cât de important este să realizăm că ajutorul pentru Ucraina se referă la viitorul Europei.

„De fiecare dată, acționăm ca și cum ar fi vorba despre o singură problemă – problema ucraineană, georgiană, siriană….Ei bine, nu! Este o problemă europeană. În momentul în care nu acceptăm relația de putere care ne este impusă, devenim adversari. Este de la sine înțeles, dar dacă o acceptăm, nu facem decât să ne supunem”, arată europarlamentarul francez.

Cine este Raphaël Glucksmann

În aceste zile, Glucksmann a făcut lobby neobosit pentru cauza Ucrainei. Acest lucru poate avea legătură cu trecutul său.

A trăit atât în Ucraina, cât și în Georgia, dar a crescut într-un cartier multicultural din Paris. Tatăl lui a fost filosoful André Glucksmann, una dintre primele figuri occidentale care au susținut disidenții sistemului sovietic.

„Părinții mei îmi cereau mereu să eliberez dormitorul pentru străini care nici măcar nu vorbeau franceza. Am ajuns să urăsc acest lucru, să fiu nevoit să renunț la patul meu în favoarea unor oameni pe care nu-i cunoșteam. Dar apoi m-am obișnuit să stau la masă cu persoane care aveau povești personale dramatice. În cele din urmă, mi-am dat seama – întreaga lume stătea la masa noastră. A fost o ocazie incredibilă”, mărturisește Raphaël Glucksmann. 

Criticile aduse de Glusksmann intereselor economice nu sunt mereu bine primite în Franța

Europarlamentarul a pus presiune pe companiile care fac în continuare afaceri cu Rusia, inclusiv Total. Gigantul francez nu mai importă petrol rusesc, dar continuă să cumpere gazul Moscovei.

„Ceea ce vedem în cazul unor multinaționale precum Total este că autoritatea politică poate stabili o limită, dar puterea privată decide apoi că nu este de acord cu această limită – și că interesele sale au prioritate. Total trebuie să fie forțată să renunțe la legăturile cu Rusia, trebuie să fie obligată să se supună autorității politice”, spune Glucksmann.

Criticile aduse intereselor economice nu sunt mereu bine primite în Franța. Guvernul îl ignoră pe Glucksmann, în timp ce compania Total păstrează tăcerea și nu a răspuns solicitării Deutsche Welle pentru un interviu.

Sylvie Matelly crede că cererile lui Glucksmann sunt prea idealiste.

„Această poziție urmează spiritul vremurilor. Societățile civile se așteaptă ca aceste companii să-și asume responsabilitatea pentru acțiunile lor. Ar fi un lucru minunat, pozitiv. Dar să fim sinceri: dacă oprim complet comerțul cu regimurile imorale, ar trebui să punem punct globalizării”, spune economista Sylvie Matelly.

Glucksmann a fost acuzat chiar că i-a permis președintelui ucrainean Zelenski să-l folsească drept portavoce în lupta împotriva lui Putin.

„Cred că în ultimii optzeci de ani, rațiunea declanșării unui război nu a fost niciodată mai puțin clară. Nu există nicio justificare pentru această invazie. Este cât se poate de clar că guvernul ucrainean nu a făcut nimic pentru a provoca Rusia”, își argumentează Raphaël Glucksmann poziția.

Prin urmare, Raphaël Glucksmann nu are nicio intenție să renunțe la demersul său - până când războiul din Ucraina se va termina.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri