Un pușcăriaș rus din Wagner, grațiat și revenit de pe front, a omorât șase oameni și le-a dat foc caselor

Data publicării:
imaginea craniului blazonat pe uniforma unui mercenar wagner
Membrii grupării Wagner au fost implicați în crime și atrocități contra civililor din Ucraina. Foto: Profimedia Images

Un pușcăriaș din gruparea Wagner, care a luptat până mai recent în Ucraina, a fost arestat după ce a ucis cu sânge rece mai mulți oameni într-un sat din Karelia, în nordul Rusiei, informează severreal.org, varianta de limbă rusă a Radio Europa Liberă.

Crimele odioase au fost comise în satul Derevianoie din Karelia, pe 1 august. Cadavrele a șase persoane au fost descoperite în case la 200 de metri distanță una de cealaltă.

În prima casă, doi bărbați, tată și fiu, au fost uciși prin înjunghiere, în timp ce în a doua au fost descoperite alte patru cadavre, trei bărbați și o femeie. Ambele case au fost incendiate după ce au fost comise crimele.

Suspecții Maxim Bocicarev, 38 de ani, și Igor Sofronov, 37 de ani, au fost arestați după șase ore de la comiterea faptelor. Sofronov a fost recrutat de Wagner în 2022 din pușcărie și s-a întors recent de pe frontul din Ucraina.

Anterior, Bocicarev fusese condamnat pentru furt, jaf, viol și agresiune sexuală. Sofronov ispășea o pedeapsă pentru furt, jaf și tentativă de omor. Ambii erau în același penintenciar când au fost recrutați de Wagner.

Faptul că Sofronov s-a întors în primăvară de pe front, acolo unde a luptat ca parte a trupelor Wagner, a fost dezvăluit presei locale de localnici din Karelia și confirmat de o sursă din poliție.

Pe pagina lui Sofronov de Vkontakte, se confirmă informațiile – criminalul are pe profil o fotografie cu logo-ul unității „Storm Z”, iar pe pagină apar numeroase fotografii cu el în uniformă militară și cu arme luate de pe teritoriul Ucrainei, dar și alte postări cu tematică de război și insultătoare la adresa ucrainenilor.

Mercenarii lui Prigojin au comis numeroase crime de când s-au întors de pe front

La finalul lui iunie, Evgheni Prigojin anunța că 32.00 de foști deținuți s-au întors în Rusia de pe front, după ce și-au încheiat misiunea de terorizare a Ucrainei la ordinul regimului criminal de la Kremlin.

După participarea la război, pușcăriașii ruși din Wagner primesc o grațiere necondiționată dacă luptă vreme de șase luni, dacă sunt răniți sau dacă sunt decorați.

La puțin timp după expirarea contractelor lor de șase luni și revenirea în Rusia, mulți dintre acești foști deținuți au recidivat și comis numeroase crime și infracțiuni.

La sfârșitul lui mai, în regiunea Novosibirsk, un fost luptător Wagner a fost arestat sub suspiciunea că a violat două fete de 10 și 12 ani. Victimele au raportat că era în uniformă militară și că purta un blazon cu un craniu. Baza susține că e vorba de un  fost mercenar Wagner pe numele Serghei Sh.

În iunie, un fost mercenar a jefuit o florărie din Sankt Petersburg și l-a amenințat pe angajat că detonează clădirea. Înainte de acest incident, el a luat la bătaie gestionarul unei cafenele din apropiere. Înainte să fie recrutate, el ispășea o pedeapsă pentru crimă, furt, agresiune și fraudă.

Alt mercenar Wagner, Demian Kervorkian, de 31 de ani, condamnat în 2016 la 18 ani de închisoae pentru furt și organizare de grup infracțional, este suspectat că a ucis o fată de 19 ani, Tatiana Mostiko și un bărbat de 37 de ani, Kirill Ciubko. Ambii au fost uciși în primăvara lui 2023.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri