Un spaniol care a plecat pe jos la Campionatul Mondial de Fotbal 2022 din Qatar a fost arestat în Iran, după 9 luni de călătorie

Data publicării:
barbat mergand pe jos
Santiago Sanchez a plecat din Spania pe jos până în Qatar, la Cupa Mondială 2022, în urmă cu 9 luni FOTO: Profimedia Images

Santiago Sanchez a plecat din Spania pe jos până în Qatar, la Cupa Mondială 2022, în urmă cu 9 luni. Pe 1 octombrie, familia și prietenii au avut ultimul semn de viață din partea lui.

Atunci, el a postat pe Instagram câteva fotografii. „Ultimul sat din nordul Irakului, un munte mă desparte de Iran, următoarea țară înainte de a ajunge în Qatar”, a scris el lângă imagini.

Santiago Sanchez se apropia de ultima etapă a călătoriei sale care a început la Madrid și urma să se încheie la Doha, la Cupa Mondială Fifa 2022. Nu a mai dat niciun semn de-atunci și nu a mai postat nimic pe rețele sociale.

După săptămâni în care prietenii și familia au încercat să obțină informații despre el, s-a aflat că bărbatul de 41 de ani era în arest în capitala iraniană, Teheran.

„A fost arestat și se află acum într-o închisoare din Teheran”, a declarat unul dintre prietenii săi, Francho Salamanca, pentru BBC News.

Ministerul de Externe al Spaniei a declarat pentru BBC că ambasada din Teheran a contactat autoritățile iraniene, dar nu a făcut alte comentarii. Ministerul iranian de externe nu a transmis nicio informație.

Ce s-a întâmplat cu Sanchez la intrarea în Iran nu este foarte clar.

Organizația Hengaw pentru Drepturile Omului, cu sediul în Kurdistanul irakian, a transmis citând surse anonime că spaniolul a fost „răpit de forțele de securitate iraniene”, după ce acesta ar fi fost la mormântul lui Mahsa Amini, care a murit în arest după ce a fost reținută pentru că nu ar fi purtat „corespuzător” hijab-ul.

Protestele au cuprins Iranul după ce Amini, în vârstă de 22 de ani, a murit pe 16 septembrie.

Iran Human Rights, cu sediul în Norvegia, spune că cel puțin 234 de protestatari, inclusiv 29 de copii, au fost uciși până acum de forțele de securitate, în timpul protestelor. Liderii iranieni spun că acestea sunt de fapt „revolte” provocate de străini.

La 2 octombrie, Francho Salamanca a vorbit cu Santiago Sánchez la telefon. El plănuise să i se alăture în călătoria prin Iran, dar l-a sunat să-i spună că s-a răzgândit. „Din cauza serviciului a trebuit să rămân în Spania”, a spus el pentru BBC.

Salamanca a spus că prietenul lui a fost optimist cu privire la perspectiva de a călători prin Iran, o țară pe care o mai vizitase și ​​în 2019, în timpul unei escapade în Arabia Saudită.

Oamenii din Iran l-au tratat foarte bine, sunt extraordinari și l-au ajutat foarte mult”, a spus Salamanca.

Sánchez, fost parașutist și fan înfocat al echipei Real Madrid, plănuia să meargă la Teheran, unde un post de televiziune voia să-l intervieveze. Apoi urma să se îndrepte spre Bandar Abbas, un port din sudul Iranului și apoi să meargă cu barca spre Qatar.

El le-a spus apropiaților că va avea probleme cu internetul în Iran, așa că în primă fază aceștia nu au fost prea îngrijorați că n-au avut vești de la el. Dar părinții s-au alertat după 10 zile în care n-au primit nicio veste și l-au dat dispărut pe 17 octombrie. „Suntem profund îngrijorați, eu și soțul meu nu ne putem opri din plâns”, a declarat mama lui, Celia Cogedor la începutul acestei săptămâni.

Atunci când guvernul spaniol le-a spus părinților lui Sánchez că acesta se află în închisoare, nu a fost comunicat niciun motiv oficial pentru arestare. Sora lui urma să se întâlnească joi cu oficiali ai ministerului spaniol de externe la Madrid pentru a afla mai multe detalii.

Santiago Sánchez și-a început călătoria în ianuarie. A mers pe jos prin Europa și Turcia și a dormit în cort, la hoteluri și chiar în casele de oameni, înainte de a intra în Irak.

În august, el a spus că speră să întâlnească echipa Spaniei în Qatar.

Editor : D.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri