Un sud-coreean a fost executat în China pentru trafic de droguri. Reacția guvernului din Coreea de Sud

Data publicării:
Un bărbat arată un plic cu droguri.
Bărbatul a fost arestat în China în 2014 având asupra sa cinci kilograme de metamfetamină. Foto: Getty Images

Un cetăţean sud-coreean a fost executat în China pentru trafic de droguri, transmite sâmbătă AFP, care notează că este un verdict rar în această ţară pentru un deţinător de paşaport străin şi care are potenţialul de a tensiona relaţiile dintre Beijing şi Seul, potrivit Agerpres.

Acuzatul, prezentat în China drept „Jiang”, a fost executat vineri dimineaţă după pronunţarea verdictului de către Tribunalul popular intermediar din Guangzhou (sud), a declarat pentru AFP Ministerul Afacerilor Externe din China.

„Dreptul penal chinez prevede că pedeapsa cu moartea poate fi aplicată pentru delicte extrem de grave în materie de droguri. În condiţiile în care acuzaţi de naţionalitate străină comit o crimă pe teritoriul chinez, legea chineză se aplică la fel”, a explicat Ministerul.

Bărbatul a fost arestat în China în 2014 având asupra sa cinci kilograme de metamfetamină, potrivit agenţiei de presă sud-coreene Yonhap.

Condamnat la moarte în primă instanţă în 2019, pedeapsa a fost confirmată în 2020, precizează agenţia citată.

Guvernul sud-coreean şi-a exprimat „regretul” după executarea cetăţeanului său.

Numărul persoanelor executate în fiecare an în China este un secret de stat, dar condamnarea la pedeapsa capitală a unor cetăţeni străini este un fapt rar.

Cea mai recentă execuţie în China a unui posesor de paşaport occidental este cea a lui Akmal Shaikh, un britanic executat în 2009 pentru trafic de heroină, potrivit agenţiei de presă oficiale chineze Xinhua.

Editor : Bianca Chirilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri