Un rus a ajutat sute de ucraineni. După șase luni, familia lui a aflat că a murit în închisoare

Data actualizării: Data publicării:
Alexander Demidenko
Alexander Demidenko a ajutat sute de refugiați ucraineni să se întoarcă acasă în timpul invaziei. FOTO: Thw Moscow Times

Un activist și voluntar rus care a ajutat sute de refugiați ucraineni să se întoarcă acasă în timpul invaziei a murit în închisoare, în orașul Belgorod. El ar fi fost răpit și torturat în octombrie 2023, scrie The Moscow Times.

Alexander Demidenko avea 61 de ani.

El a fost arestat preventiv sub acuzația că deținea ilegal arme. Vineri, a murit într-un centru de detenție din Belgorod, iar familia – soția și fiul – au aflat abia luni despre deces.

„Cred că tatăl meu și-a luat viața, deoarece pentru o persoană atât de activă și iubitoare de libertate, gândul la probabila lui încarcerare viitoare era de nesuportat. Fusese deja ucis psihologic în timpul celor șase luni de arest preventiv, fără a putea să-și vadă cei dragi sau chiar să aibă cărți”, a scris fiul voluntarului pe Telegram, scrie site-ul Meduza.

Soția lui Demidenko, Natalia, le-a declarat jurnaliștilor că poliția și forțele speciale cecene i-au adus pentru scurt timp soțul acasă în 20 octombrie și că a văzut numeroase vânătăi pe corpul lui. Pe canalele Telegram au fost publicate ulterior fotografii în care Demidenko apare în arest cu vânătăi.

Casa lui Demidenko devenise un punct de oprire zilnic pentru sute de ucraineni care se întorceau din Rusia, unde fie fuseseră deportați, fie fuseseră evacuați din teritoriul ocupat de ruși. Se crede că aproximativ 100 de persoane ajungeau acolo în fiecare zi.

Demidenko îi ajutase pe ucraineni să ajungă la punctul de control Kolotilovka, de unde mai aveau doi kilometri de mers pe jos până pe teritoriul controlat de Ucraina.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri