Video Una dintre diviziile de elită ale armatei americane a fost trimisă în România. CBS: Sunt pregătiți să treacă granița în Ucraina

Data actualizării: Data publicării:
Trupe americane la exerciții la Kogălniceanu
Trupe americane ale diviziei 101 la exerciții la baza Mihail Kogălniceanu. Foto: Profimedia Images

Divizia 101 aeropurtată a armatei Statelor Unite a fost desfășurată în Europa pentru prima oară în aproape 80 de ani, în condițiile tensiunilor uriașe dintre Rusia și NATO, în contextul războiului din Ucraina. Unitatea, poreclită „Screaming Eagles”, este antrenată să acționeze pe orice câmp de luptă din lume imediat.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

CBS News a luat un interviu comandantului adjunct al diviziei, brigadierul-general John Lubas și colonelului Edwin Matthaidess, comandantul brigadei 2 de luptă, într-un elicopter Black Hawk, chiar la marginea teritoriului NATO, la câțiva kilometri distanță de graniță ucraineană, în România.

De la momentul în care dictatorul rus, Vladimir Putin, și-a lansat invazia aupra Ucrainei în 24 februarie, forțele invadatoare au avansat spre nord din Peninsula Crimeea, teritoriu ucrainean anexat ilegal de regimul de la Kremlin în 2014.

Timp de peste șapte luni, trupele rusești au încercat să avanseze de-a lungul coastei ucrainene a Mării Negre, în regiunea Herson, încercând să captureze porturile ucrainene cheie – Mikolaiv și Odesa.

Scopul invadatorilor este acela de a tăia accesul Ucrainei la Marea Neagră și de a lăsa țara fără ieșire la mare. Această amenințare, atât de aproape de România, este unul dintre motivele pentru care una dintre diviziile cele mai de elită ale armatei americană a fost desfășurată în regiune, împreună cu echipament greu de luptă.

„Suntem pregătiți să apărăm fiecare centimetru de teritoriu NATO. Venim cu capacități speciale, de la capacitatea noastră de asalt aerian... Suntem o forță de infanterie ușoară dar, din nou, aducem mobilitate cu noi, pentru aeronavele noastre și pentru asalturile noastre aeriene”, a declarat Lubas.

Mergând spre nord, de-a lungul coastei românești a Mării Negre, elicopterul Black Hawk a aterizat, într-un final, la baza în care trupele americane și române loveau ținte în cadrul unui exercițiu de anvergură de asalt terestru și aerian.

Armata americană este aici

Proiectilele de tanc și artilerie nu erau oarbe, ci de război. Exercițiul era menit să recreeze atmosfera de luptă prin care forțele ucrainene trec în fiecare zi în fața armatei ruse, la câțiva kilometri peste graniță.

Aceste exerciții au loc atât de aproape de graniță pentru a transmite un mesaj clar Rusiei și aliaților NATO – că armata americană este aici.

„Însemnătatea reală pentru mine - faptul că avem aici trupe americane – este ca și cum ai fi avut aliați în Normandia, înainte ca orice dușman să fie acolo”,  declarat maiorul-general Iulian Berdilă jurnaliștilor de la CBS, făcând referire la celebra debarcare din Normandia a trupelor aliate, în iunie 1944.

În total, în jur de 4.700 de soldați de la baza diviziei 101, din Fort Campbell, în statul Kentucky, au fost desfășurați pentru a consolida Flancul Estic al NATO.

Matthaidess a spus că el și trupele sale sunt cele mai apropiate forțe americane de războiul din Ucraina. Din această poziție de perspectivă, trupele americane monitorizează atent forțele rusești și efectuează exerciții pentru „a reproduce exact ce se întâmplă” în război.

„Ne ține atenți și pregătiți”, a declarat el.

Divizia „Screaming Eagles” și comandanții lor au spus în mod repetat că sunt „pregătiți să lupte la noapte” și că sunt acolo să apere teritoriul NATO, dacă luptele escaladează și dacă există orice atac pe teritoriu NATO și spun că sunt pregătiți complet să treacă granița în Ucraina, dacă acest lucru se întâmplă.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri