UNICEF, semnal de alarmă privind „consecințele accidentale” ale sancțiunilor internaționale impuse Coreei de Nord

Data publicării:
nk

Un număr estimat de 60.000 de copii ar putea fi afectaţi de foamete în Coreea de Nord. Sancţiunile internaţionale au lovit puternic în livrările de ajutoare, a avertizat marţi Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF). Puterile mondiale au impus sancţiuni împotriva Coreei de Nord din cauza programelor sale nuclear şi balistic. Săptămâna trecută, Statele Unite ale Americii au anunţat noi sancţiuni împotriva a nouă entităţi, 16 persoane şi şase nave nord-coreene despre care se crede că ar fi ajutat programele de înarmare nord-coreene, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Conform rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU, livrările de ajutoare şi operaţiunile umanitare nu sunt afectate de sancţiuni, a declarat Omar Abdi, adjunctul directorului executiv al UNICEF.

„Însă ceea ce se întâmplă este faptul că băncile, companiile care furnizează bunuri sunt foarte atente. Ele nu doresc să îşi asume riscul de a fi asociate (cu) încălcari ale sancţiunilor”, a declarat Abdi în cadrul unei conferinţe de presă.

„Asta face şi mai dificilă pentru noi livrarea de bunuri. Deci durează un pic mai mult, mai ales în ceea ce priveşte aducerea de bani în ţară dar şi transportul de mărfuri către RPDC. Nu există multe linii de transport maritim care să opereze în zona respectivă”, a afirmat oficialul UNICEF.

Sancţiunile referitoare la combustibil au fost şi ele înăsprite, făcându-l mai greu de găsit şi mai scump, a adăugat Abdi.

UNICEF a estimat anul trecut că 60.000 de copii nord-coreeni vor suferi de malnutriţie acută gravă, a afirmat purtătorul de cuvânt al acestei organizaţii, Christophe Boulierac.

„Diareea provocată de igiena şi condiţiile sanitare precare şi malnutriţia acută rămân principala cauză de deces în rândul copiilor”, a afirmat organizaţia.

UNICEF a lansat un apel pentru strângerea de fonduri în valoare de 16,5 milioane de dolari anul acesta pentru a asigura hrană, condiţii sanitare şi apă nord-coreenilor, însă se confruntă cu „provocări operaţionale” din cauza contextului politic tensionat şi „consecinţelor accidentale” ale sancţiunilor, a precizat organizaţia internaţională.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri