Unul din obiectele distruse de SUA cu rachete de 400.000 de dolari ar putea fi balonul unui club de amatori, în valoare de 12 dolari

Data actualizării: Data publicării:
balon alb pe cer
Unul din obiectele distruse de SUA cu rachete de 400.000 de dolari ar putea fi balonul unui club de amatori, în valoare de 12 dolari. Foto: Profimedia

Unul dintre obiectele doborâte de forțele aeriene americane cu o rachetă de 400.000 de dolari, weekendul trecut, ar fi putut fi un balon de 12 dolari lansat de un grup de amatori, relatează Business Insider.

Brigada Bottlecap de baloane din Nordul Illinois a declarat pentru Săptămâna Aviației că unul dintre baloanele sale a dispărut și că este posibil să fi fost printre obiectele doborâte de forțele aeriene americane.

Clubul a spus că a urmărit traseul balonului său argintiu. Ultima poziție raportată a fost pe 10 februarie, în largul coastei de vest a Alaskăi.

Clubul trimite baloane la mare altitudine, apoi le urmărește traseul pe tot globul. Un astfel de balon poate costa între 12 la 180 de dolari.

Potrivit instrumentelor de urmărire ale Administrației Naționale pentru Oceane și Atmosferă (NOAA), balonul a zburat deasupra Teritoriului Yukon din Canada pe 11 februarie – în aceeași zi în care SUA au declarat că au doborât un obiect misterios în acea zonă.

SUA au spus că obiectul doborât de avionul său F-22 era „de natură cilindrică” și zbura în aceeași locație și la aceeași altitudine cu balonul clubului de amatori.

Balonul a făcut înconjurul globului de mai multe ori înainte de a fi declarat „dispărut în acțiune” sâmbăta trecută, a spus grupul.

Forțele aeriene americane au folosit rachete Sidewinder pentru a doborî acest obiect și alte două obiecte neidentificate. Rachetele cu care au fost lovite au costat peste 400.000 de dolari bucata.

Președintele SUA, Joe Biden, a spus că obiectele doborâte, operate probabil de companii private, nu aveau elemente de spionaj.

Cea mai recentă evaluare este că erau baloane operate de companii private, fie baloane meteo, fie baloare folosite în alte scopuri, inclusiv cercetare științifică, a spus Biden.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri