Galerie Foto Ursoaica panda Ya Ya se întoarce în China din SUA. Chinezii s-au plâns pe rețelele sociale că animalul arată „bolnav și murdar”

Data publicării:
Urs panda cu dinții dezgoliți
Utilizatorii chinezi și organizațiile pentru drepturile animalelor s-au plâns că animalul arată „bolnav și murdar” Foto: Profimedia Images

O ursoaică panda a fost în mijlocul cele mai noi defulări naționaliste a chinezilor pe rețelele sociale, în condițiile în care relația dintre cele două țări continuă să se răcească, scrie NBC News. Utilizatorii chinezi și organizațiile pentru drepturile animalelor s-au plâns că animalul arată „bolnav și murdar”, deși și oficialii chinezi și cei americani au spus că ursoaica a primit o îngrijire bună cât timp s-a aflat în SUA.

Joi, la multă vreme după ce relațiile dintre cele două țări au început să se răcească dramatic, Ya Ya a revenit acasă, în mijlocul creșterii înfocării naționaliste a Chinei. Foto: Profimedia Images
Joi, la multă vreme după ce relațiile dintre cele două țări au început să se răcească dramatic, Ya Ya a revenit acasă, în mijlocul creșterii înfocării naționaliste a Chinei. Foto: Profimedia Images

Ursoaica panda Ya Ya a fost adusă în Statele Unite în urmă cu 20 de ani, ca gest de bunăvoință a Chinei, simbolizând relația de prietenie dintre cele două țări.

Joi, la multă vreme după ce relațiile dintre cele două țări au început să se răcească dramatic, Ya Ya a revenit acasă, în mijlocul creșterii înfocării naționaliste a Chinei.

Informația revenirii ursoaicei pe teritoriu chinez, la Shanghai, a fost salutată pe rețelele sociale de utilizatorii chinezi și de activiștii pentru drepturile animalelor. Aceștia fuseseră foarte vocali cu privire la felul în care era îngrijit animalul la grădina zoologică din Memphis, în statul Tennessee.

Reprezentanții grădinii zoologice americane au negat că nu au avut grijă corespunzător de ursoaică, însă revenirea ei în China a marcat apogeul unei campanii online intense, care a mimat starea tot mai tensionată din relațiile chino-americane.

Călătoria lui Ya Ya a fost urmărită atent de utilizatorii de rețele sociale, iar oamenii au publicat constant capturi cu zborul la bordul căruia s-a aflat animalul.

Vanessa Mai, o studentă de 22 de ani din Canton, a declarat pentru NBC că a semnat o petiție pentru salvarea ursoaicei, argumentând că Ya Ya „era foarte expusă și îi va fi mult mai bine în China”.

Unele organizații pentru drepturile animalelor au pus la îndoială faptul că ursoaica era tratată bine și s-au plâns grădinii zoologice că blana ei pare murdară și că animalul arată ca și cum a slăbit.

Aceste organizații au dat, de asemenea, vina pe grădina zoologică pentru moartea partenerului ursoaicei, Le Le. Toate acuzațiile au fost respinse de grădina zoologică dar și de oficialii chinezi.

„Diplomația Panda” a Chinei

Vreme de decenii, China s-a folosit de urșii panda pentru ceea ce s-a numit „diplomația panda” – animalele rare erau trimise în diferite țări pentru a marca o încălzire a relațiilor lor cu China. Totuși, urșii nu merg gratis în țările respective.

„Urși panda sunt închiriați pentru un milion de dolari pe an, deobicei cu contracte pe zece ani”, spune Stanley Rosen, profesor de politologie la Institutul pentru China al Universității din California de Sud.

„Dacă se năștea un pui, atunci suma plătită creștea cu 400.000 de dolari. Acești bani erau folosiți pentru eforturile de salvare a speciei”, mai spune el.

În ciuda efortului și banilor cheltuiți pentru a o păstra pe Ya Ya la grădina zoologică din SUA, dar și a asigurărilor oficialilor chinezi că animalul era tratat corespunzător, utilizatorii chinezi de rețele sociale și organizațiile pentru drepturile animalelor din jurul lumii au continuat să-și facă cunoscute îngrijorările cu privire la bunăstarea animalului.

„Respingeți diplomația panda lipsită de sens”, scrie un utilizator pe site-ul chinezesc Weibo, acolo unde 400 de milioane de oameni au comentat pe subiectul #Yaya.

„Nu-i mai lăsați să fie duși din patria lor din nou”, a mai scris un alt utilizator.

Chiar și gazeta oficială a Partidului Comunist Chinez a comentat pe subiect, făcând legătura între situația ursoaicei și relațiile chino-americane tot mai reci.

„Dacă toate astea nu s-ar fi întâmplat într-o perioadă în care SUA își intensifică eforturile de îndiguire și suprimare a Chinei, problema nu ar fi dus la atâta atenție. Fie că e vorba de vreo fabrică, vreo macara sau vreun OZN, orice are eticheta «China» e văzut ca amenințare de SUA”, se arată într-un editorial al ziarului de propagandă chinezesc.

Și oficialii americani, dar și cei chinezi, spun că ursoaica era tratată bine în SUA

Ya Ya, în vârstă de 22 de ani, a ajuns în Tennessee din China în anul 2003. Atunci, relațiile dintre SUA și China erau mult mai cordiale.

Thomas Clemson, purtător de cuvânt pentru organizația Panda Voices, a declarat că organizația sa a luat legătura cu grădina zoologică după ce a obținut dovezi că urșii panda de acolo păreau că nu sunt într-o stare de sănătate bună.

„Ne-am gândit că dacă dăm un mesaj grădinii și încercăm să promovăm dialogul, atunci poate ne vor lăsa să-i ajutăm. N-au făcut-o. Au continuat să respingă dialogul”, a spus el.

Cu privire la starea ursoaicei, grădina zoologică din Memphis a precizat, pe site-ul său, că „moștenirea genetică” a ursoaicei este responsabilă pentru felul în care arată animalul, și nu nutriția.

„Ya Ya suferă de o boală de piele cronică și o problemă de sănătate legată de blană. Aceste afecțiuni au legătură cu sistemul ei imunitar și sunt relaționate direct cu fluctuațiile ei hormonale.

Boala nu îi afectează calitatea vieții, dar face ca, uneori, blana ei să pară subțire și rară. Boala este atent monitorizată de echipele noastre de veterinari”, transmiteau reprezentanții grădinii zoologice.

Înainte de moartea ursului Le Le, grădina zoologică a negat, de asemenea, că animalele erau tratate rău. Alături de comunicatul reprezentanților americani a venit și unul de la Asociația Chineză a Grădinilor Zoologice, care organizează închirierea urșilor panda.

În comunicat se arată că „există un mercanism pentru urmărirea stării de sănătate a urșilor, inclusiv prin rapoarte lunare și examinări anuale”.

„Analizele de sânge au arătat că totul este normal și că nu există probleme. După o evaluare atentă, am observat că urșii panda primesc o îngrijire excelentă la Memphis”, a mai transmis asociația din China.

Înainte de revenirea lui Ya Ya în China, inclusiv un purtător de cuvânt de la ministerul de externe de la Beijing a declarat că „urșii panda sunt îngrijiți bine de grădină și sunt foarte iubiți de poporul american”.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri