Ursula von der Leyen va intra în cursa pentru şefia NATO (surse diplomatice)

Data publicării:
European Union Commission
Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg și preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen. Foto: Profimedia Images

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va candida pentru a deveni următorul secretar general al NATO, potrivit unei surse diplomatice citate de The Sun, preluat de Reuters și Agerpres.

Mai multe state membre ale Alianţei Nord-Atlantice au sugerat că von der Leyen va prelua conducerea în octombrie, conform sursei citate.

Actualul secretar general al NATO, Jens Stoltenberg, îşi încheie mandatul, aşa cum era planificat, în luna octombrie, după ce a fost prelungit de trei ori. Stoltenberg a ocupat această funcţie timp de aproape nouă ani.

The Sun, citând surse din Marea Britanie, a mai spus că Londra se va opune candidaturii lui von der Leyen, care a ocupat anterior funcţia de ministru al apărării, invocând rezultatele slabe la conducerea forţele armate ale Germaniei.

Ziarul german Welt am Sonntag a informat că prim-ministrul Spaniei, Pedro Sanchez, şi secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, se numără printre candidaţii la conducerea NATO.

Numele președintelui Klaus Iohannis a fost vehiculat și el de mai multe ori pentru o candidatură la șefia alianței nord-atlantice.

Ttot vineri, mandatul lui Mircea Geoană ca secretar general adjunct al NATO a fost extins până la mijlocul lunii octombrie din 2024, a anunțat, vineri, purtătoarea de cuvânt a Alianței Nord-Atlantice, Oana Lungescu.

„Mircea Geoană a fost un adjunct extraordinar și un sprijin grozav pentru mine personal într-o perioadă critică pentru securitatea euro-atlantică. Abilitatea sa politică, expertiza și eleganța dovedită chiar și în momente de presiune continuă să fie calități puternice pentru Alianța noastră transatlantică. Ca recunoaștere a serviciului său, am extins mandatul său ca secretar general adjunct cu încă un an, până la mijlocul lui octombrie 2024. Îi mulțumesc lui Mircea pentru dedicare și abia aștept să continuăm să lucrăm împreună”, a transmis secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, conform unui mesaj publicat pe Twitter de Oana Lungescu.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri