Ursula von der Leyen vrea ca UE să renunțe la regula unanimității în deciziile de politică externă

Data actualizării: Data publicării:
Ursula von der Leyen, într-un discurs la Stasbourg.
Ursula von der Leyen, într-un discurs la Strasbourg. Foto: Profimedia Images

UE trebuie să fie capabilă să reacționeze mai repede la evoluțiile geopolitice și trebuie să pună capăt cerinței de unanimitate în deciziile de politică externă, a declarat luni președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, citată de POLITICO.

„În afacerile externe, trebuie să trecem cu adevărat la votul cu majoritate calificată”, a declarat von der Leyen într-un interviu acordat înainte de summitul Consiliului European care se desfășoară în această săptămână și în care se așteaptă ca șefii de stat și de guvern să acorde statutul oficial de candidat la UE pentru Ucraina și Republica Moldova.

Von der Leyen a fost întrebată de jurnaliștii POLITICO dacă și cum ar putea fi nevoită UE să își schimbe procesul decizional, care necesită adesea unanimitate, pentru a se adapta la potențialele noi țări membre, inclusiv Ucraina și Moldova, dar și națiunile din Balcanii de Vest: Albania, Muntenegru, Macedonia de Nord și Serbia.

În trecut, UE s-a confruntat cu întârzieri dureroase și jenante în ceea ce privește luarea deciziilor majore din cauza opoziției unei singure țări membre. Uneori, această opoziție nici măcar nu se referea la problema imediată din discuție, ci la un efort de a folosi cerința de unanimitate ca pârghie pentru a forța luarea unei decizii pe un alt subiect. Într-un caz, Cipru a amânat luni de zile sancțiunile UE împotriva Belarusului din cauza preocupărilor din Nicosia cu privire la probleme legate de Turcia.

În răspunsul său, von der Leyen a recunoscut că o astfel de schimbare majoră în procesul decizional al UE, chiar și numai în ceea ce privește politica externă, ar fi dificil de realizat. Cât despre modificarea cerinței de unanimitate în alte domenii, președintele a spus că este imposibil să dea un răspuns scurt. Dar în cazul afacerilor externe, von der Leyen a spus că a ajuns la o concluzie personală fermă că cerința unanimității nu este sustenabilă. „În ceea ce privește afacerile externe, sunt profund convinsă că nu este sustenabil, că Uniunea Europeană nu este capabilă să ia o poziție din cauza unui blocaj în dosare critice”, a spus ea.

„Iar viteza cu care se întâmplă lucrurile… lumea vrea să audă vocea europeană”, a continuat von der Leyen. „Viteza este prea mare pentru a nu fi auzită și văzută în mod constant din cauza blocării unuia. Prin urmare, acolo sunt cu adevărat convinsă că avem nevoie de votul cu majoritate calificată.”

În interviu, von der Leyen a declarat că se așteaptă ca cei 27 de șefi de stat și de guvern să adopte recomandarea Comisiei privind statutul de candidat pentru Ucraina și Republica Moldova.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri