„Va fi sfârșitul regimului Kim”. Statele Unite avertizează Coreea de Nord să nu folosească arma nucleară

Data publicării:
Lloyd Austin cu mâna la ureche
LLoyd Austin, secretarul american al apărării. Foto: Profimedia Images

Secretarul american pentru apărare, Lloyd Austin, a declarat, joi, că un atac nuclear inițiat de Coreea de Nord asupra Statelor Unite sau asupra vreunuia dintre aliații săi va duce la „sfârșitul regimului Kim”, relatează The Guardian.

Avertismentul oficialului american vine după o nouă serie de teste balistice ale regimului de la Phenian. Armata sud-coreeană a transmis, joi, că un posibil test de rachetă balistică intercontinentală al Coreei de Nord a rezultat, probabil, într-un eșec. Japonia a numit lansarea rachetei „revoltătoare și absolut intolerabilă”.

Departamentul american al apărării a transmis într-un comunicat comun cu ministerul sud-coreean omolog că „orice atac nuclear împotriva Statelor Unite sau aliaților sau partenerilor săi, inclusiv prin folosirea de arme nucleare non-strategice, este inacceptabil și va rezulta în sfârșitul regimului Kim”.

Un avertisment similar este prezent în Strategia Națională de Apărare a Statelor Unite, făcută publică săptămâna trecută.

„Strategia noastră față de Coreea de Nord recunoaște amenințarea pe care o prezintă capacitățile sale chimice, balistice și convenționale, și în particular nevoia de a face clar pentru regimul Kim ce consecințe grave ar urma dacă ar folosi arme nucleare. Nu există niciun scenariu în care regimul Kim ar folosir arma nucleară și ar supraviețui”, se arată în document.

Austin a mai precizat și că SUA și Coreea de Sud vor relua exercițiile militare la scară largă în peninsula Coreeană. Administrația Biden încearcă să repare relația cu Coreea de Sud după patru ani în care Donald Trump, în stilul său rudimentar, a provocat o răcire de unul dintre cei mai importanți aliați din Asia. Fostul președinte spunea inclusiv că guvernul de la Seul ar trebui să plătească pentru ajutorul SUA în Războiul din Coreea dintre 1950 și 1953.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri