Galerie Foto Vecinii care se ceartă au aruncat Italia în flăcări. În Calabria, localnicii spun că 80% din incendii sunt provocate de oameni

Data actualizării: Data publicării:
incendiu in calabria
În Calabria, oamenii suspectează că mare parte dintre incendii, chiar 80%, ar fi fost provocate de oameni. FOTO: Profimedia Images

Incendiile de vegetație au devastat zone întinse din sudul Italiei, iar mii de oameni au fost nevoiți să își părăsească locuințele ca să scape de flăcări. În Calabria, localnicii suspectează că mare parte dintre incendii, chiar 80%, ar fi fost provocate de oameni.

Oameni din Calabria au declarat pentru BBC că de vină pentru incendii sunt și fermierii neglijenți, dar și vecinii care se ceartă. Canicula și seceta, agravate de schimbările climatice, nu fac decât să înrăutățească lucrurile.

În sudul Italiei, incendiile de pădure transformă totul în scrum și afectează situri istorice și natura. Pe dealurile din centrul Calabriei se văd mașini arse. În ultimii doi ani, incendiile au deteriorat o biserică din secolul al XIII-lea din Sicilia și au ars câțiva măslini seculari din Puglia. În această săptămână, unul dintre cei mai bătrâni muzicieni din Calabria, Diego Aquilino, a murit ars în pat, după ce flăcările i-au cuprins casa. Avea 98 de ani.

Roberto Occhiuto, oficial din Calabria, a estimat că incendiile din regiune ar fi provocate în proporție de 80%. El a declarat că anul trecut au fost prinse 22 de persoane care au pus focul intenționat și că și anul acesta sunt persoane suspectate că ar fi provocat incendii. Pentru a se evita astfel de comportamente, zona este supravegheată cu drone.  

În Calabria, oamenii suspectează că mare parte dintre incendii, chiar 80%, ar fi fost provocate de oameni. FOTO: Profimedia Images
În Calabria, oamenii suspectează că mare parte dintre incendii, chiar 80%, ar fi fost provocate de oameni. FOTO: Profimedia Images

În 2000, Italia a adoptat o lege care interzice construcțiile pe proprietăți devastate de flăcări și a blocat astfel tranzacțiile imobiliare la preț mic din cauza incendiilor.

Nu toate incendiile provocate de oameni sunt însă intenționate. "Avem imagini, de exemplu, cu fermieri care încearcă să curețe terenul de buruieni și provoacă incendii fără să vrea", a spus Roberto Occhiuto. El a declarat însă că dronele au surprins și imagini cu grupuri organizate care provoacă incendii cu bună știință.

Unii dintre locuitorii din Calabria susțin că de vină sunt vecinii care se ceartă, ciobanii care vor să transforme pădurile în pășuni sau chiar și pompieri care vor să forțeze autoritățile să le acorde atenție și să crească finanțarea. Mulți sunt convinși că piromanii vor să provoace haos.

Casa familiei lui Giada Nicolò, care este construită pe un deal în Mosorrofa, în sudul Calabriei, a ars cu totul la începutul acestei săptămâni. Familia a reușit să iasă din timp. "Toate aceste incendii sunt provocate de oameni", a spus ea. "Incendii ca acestea nu pornesc de la sine. Sunt piromani, sunt absolut convins. Ei nu realizează că rănesc oameni și pun vieți în pericol".

Incendiile de vegetație sunt un dezastru și pentru mediul înconjurător. Este nevoie de aproximativ 15 ani pentru ca pădurile distruse să se regenereze, iar zona afectată devine mai vulnerabilă la alunecări de teren. Temperaturile extreme și seceta - care sunt probleme grave în sudul Italiei și sunt legate de schimbările climatice – transformă o singură scânteie într-un incendiu devastator.

În această săptămână, poliția italiană a arestat un bărbat în vârstă de 79 de ani care ar fi provocat un incendiu care a distrus 30 de hectare de teren cu plantații de măslini din centrul Siciliei.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri