Verdictul după dezbaterea Biden-Trump. Cine este câștigătorul în opinia a 6 din 10 votanți americani care au urmărit-o

Data actualizării: Data publicării:
Președintele Donald Trump și fostul vicepreședinte Joe Biden în prima dezbatere prezidențială din 2020.
Președintele Donald Trump și fostul vicepreședinte Joe Biden în prima dezbatere prezidențială din 2020. Foto: Getty Images

Șase din zece americani care au urmărit dezbaterea prezidențială dintre fostul vicepreședinte Joe Biden și președintele Donald Trump sunt de părere că învingătorul din dezbatere a fost candidatul democraților. 28% dintre cei care au urmărit dezbaterea cred, în schimb, că Trump a câștigat, conform unui sondaj CNN.

O treime dintre cei întrebați au spus că răspunsurile lui Biden au fost mai sincere decât cele ale lui Trump, proporția fiind de 65% la 29%. În total, 69% au spus că atacurile lui Biden la Trump au fost corecte, în timp ce 32% au spus același lucru despre cele ale lui Trump la adresa lui Biden.

Sondajul reprezintă doar opinia celor care au urmărit dezbaterea și nu a electoratului american în ansamblu. Votanții care au urmărit dezbaterea sunt mai partizani față de electoratul în ansamblu – 36% se identifică drept independenți, față de publicul general care se identifică astfel în proporție de 40%. În același timp, cei care au urmărit dezbaterea au fost în proporție mai mare democrați decât republicani (39% vs 25%).

În ce privește probleme punctuale, votanții care au privit dezbaterea au spus că au încredere mai mare în Joe Biden în ce privește rezolvarea inegalităților rasiale (66% au încredere mai mare în Biden față de 29% în Trump), reformarea sistemului medical (Biden 66%, Trump 32%), gestionarea pandemiei de coronavirus (Biden 64%, Trump 34%) și nominalizările la Curtea Supremă (Biden 54%, Trump 43%). Singurul domeniu în care cei doi candidați pare că sunt la egalitate este performanța economică unde votanții îl preferă în proporție de 50% pe Biden și 48% pe Trump.

În total, 63% dintre cei care au urmărit dezbaterea au spus că Biden are un plan mai bun pentru a rezolva probleme țării. 30% spun același lucru despre Trump, iar 55% cred că Biden ar fi un lider mai puternic, față de 43% pentru Trump.

Dezbaterea nu a produs schimbări importante în comportamentul electoral sau în preferințele alegătorilor. O majoritate a celor care au urmărit dezbaterea spun că ea nu le-a afectat decizia pentru alegerile din 3 noiembrie - 57% spun că își vor menține decizia de a vota cu un anume candidat. Cei care și-au schimbat opinia însă, ar vota mai degrabă pentru Biden (32%) decât pentru Trump (11%).

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri