Vicepreședinta Parlamentului European: "În instituție este o majoritate enormă pentru aderarea României la Schengen"

Data actualizării: Data publicării:
Barley
"Vom continua să dăm fonduri europene să sprijinim la construirea infrastructurii României (...) Aveţi forţă de muncă bună, aveţi oameni talentaţi", a spus oficialul UE. Foto Facebook Katarina Barley

Vicepreşedintele Parlamentului European, Katarina Barley, a declarat la o conferință organizată de social-democrații români și de PES activists România că în legislativul UE este o majoritate enormă pentru aderarea României la spaţiul Schengen, iar motivele invocate de Austria împotriva aderării nu au substanță.

 "Le lipseşte substanţa", a spus oficialul european despre rațiunile Austriei de a bloca intrarea României în Schengen. Aceasta a mai precizat că este vorba despre o decizie politică.

"În Parlamentul European tot ce putem face este să îndemnăm Austria să îşi schimbe poziţia şi am făcut asta (...) Nu va ajuta foarte mult, pentru că nu avem nicio putere să punem presiune asupra lor", a explicat Katarina Barley.

Ea a recomandat ca reprezentanţii partidului din România din aceeaşi familie politică cu cel din Austria care se opune aderării ţării noastre la spaţiul Schengen să se adreseze omologilor austrieci.

În altă ordine de idei, Katarina Barley este de părere că infrastructura constituie o problemă importantă în ţara noastră.

"Vom continua să dăm fonduri europene să sprijinim la construirea infrastructurii României (...) Aveţi forţă de muncă bună, aveţi oameni talentaţi", a adăugat oficialul UE.

Eurodeputații au votat la finele lunii iunie o rezoluție prin care arată că România și Bulgaria îndeplinesc toate criteriile de aderare la spațiul Schengen, arată documentul votat de către Comisia pentru Petiții a PE.

Oficialii au cerut Consiliului UE să prioritizeze în 2023 extinderea spațiului Schengen. Potrivit acestora, respingerea celor două state a generat un "sentiment antieuropean" și a "prejudiciat economia și starea climei".

Deputații din Comisia pentru petiții a PE cer Consiliului să voteze până la finele anului 2023 în favoarea primirii României și Bulgariei în spațiul Schengen, având în vedere că ambele țări îndeplinesc întocmai criteriile necesare pentru accedere. Ei regretă decizia Consiliului din 8 decembrie 2022 de a respinge aderarea acestor două state "fără a prezenta vreo justificare juridică corelată criteriilor de aderare". Un spațiu Schengen mai mare, fără controale la frontiere, ar face UE mai puternică, subliniază deputații europeni.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri