VIDEO. Mii de protestatari au blocat şosele, autostrăzi şi bulevarde din Serbia. Imagini filmate cu drona

Data actualizării: Data publicării:
Mii de manifestanţi au blocat sâmbătă în Serbia şosele, autostrăzi şi artere urbane, într-un nou protest la adresa guvernului şi unui proiect
Mii de manifestanţi au blocat sâmbătă în Serbia şosele, autostrăzi şi artere urbane, într-un nou protest la adresa guvernului şi unui proiect minier Foto: Pofimedia

Mii de manifestanţi au blocat sâmbătă în Serbia şosele, autostrăzi şi artere urbane, într-un nou protest la adresa guvernului şi unui proiect al companiei anglo-australiene Rio Tinto de exploatare a unei mine de litiu, relatează agenţiile internaționale de presă.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Manifestaţiile antiguvernamentale şi cu revendicări ecologiste au loc pentru a doua sâmbătă consecutiv, dar acum demonstranţii au fost mai numeroşi, potrivit Agerpres.

O lege adoptată recent deschide calea exproprierii de terenuri pentru proiecte de interes public, activiştii ecologişti considerând că astfel va fi accelerat proiectul dăunător pentru mediu al companiei Rio Tinto de a deschide în vestul Serbiei o mină pentru extracţia litiului, un mineral esenţial fabricării bateriilor pentru autoturismele electrice.

Numeroşi manifestanţi s-au adunat pe principalul pod al capitalei Belgrad, scandând „Rio Tinto, pleacă de pe râul Drina!” şi purtând lozinci cu mesaje precum „Stop investitorilor, salvaţi natura!” sau „Pentru pământ, apă şi aer”.

Compania anglo-australiană a promis că va respecta toate standardele de mediu sârbe şi europene, dar ecologiştii susţin că proiectul minei de litiu în valoare de circa 2,4 miliarde de dolari va polua ireversibil terenurile şi resursele de apă potabilă în zonă.

Protestul de sâmbătă este o bătaie de cap pentru Partidul Progresist al preşedintelui Aleksandar Vucic înaintea alegerilor parlamentare şi prezidenţiale de anul viitor, acesta având şi o componentă politică; manifestanţii au acuzat politica autoritară a guvernului şi au criticat o lege care elimină cvorumul de 50% plus unu pentru validarea referendumurilor.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri