VIDEO Rușii stau la coadă la bancomate pentru a scoate bani, după ce țara a fost lovită de sancțiuni. Banca centrală face apel la calm

Data actualizării: Data publicării:
Rusii stau la coadă la bancomate, după sancțiunile asupra Băncii Centrale.
Rusii stau la coadă la bancomate, după sancțiunile asupra Băncii Centrale. Sursa: Captură Twitter

Banca centrală a Rusiei face apel la calm de teamă că noile sancțiuni financiare i-ar putea determina pe ruși să se grăbească să-și retragă banii din bănci. La bancomate sunt deja cozi uriașe, iar oamenii încearcă să scoată cash în orice valută au la dispoziție, relatează Financial Times.

Pe rețelele sociale au apărut înregistrări video și fotografii cu oameni care stau la cozi uriașe la ATM-uri și bănci din mai multe orașe ale Rusiei.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Banca centrală a țării a spus într-un comunicat că „are resursele și instrumentele necesare pentru a menține stabilitatea financiară și pentru a asigura continuitatea operațională a sectorului financiar”, potrivit BBC.

Anunțul vine după ce Uniunea Europeană, SUA, Marea Britanie și Canada au anunțat că rezervele internaționale ale Băncii centrale a Rusiei vor fi înghețate. Aceasta are rezerve de aproximativ 630 de miliarde de dolari.

Sancțiunile, decise după ce Rusia a invadat Ucraina,  vor împiedica banca să vândă active în străinătate pentru a-și susține propriile bănci și companii.

De asemenea, o serie de bănci rusești vor fi îndepărtate din SWIFT, sistemul internațional de plăți esențial pentru tranzacționarea fără probleme a banilor la nivel mondial.

„Aceste noi sancțiuni ar putea cauza daune grave economiei rusești și sistemului său bancar”, a spus Clay Lowery, vicepreședinte executiv la Institutul de Finanțe Internaționale.

„Cel mai probabil, acest lucru va exacerba operațiunile bancare în curs, provocând o scurgere a rezervelor”, a adăugat el.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri