Viitoarea ambasadoare a SUA în România: „România este un model pentru alţi membri NATO”

Data publicării:
Kathleen Ann Kavalec
Kathleen Ann Kavalec. Foto: OSCE.org

România este un model pentru alţi membri NATO, a declarat Kathleen Kavalec, nominalizată la funcţia de ambasador al Statelor Unite în România, marţi, în timpul audierii în Comitetul pentru Relaţii Externe al Senatului american, conform site-ului foreign.senate.gov citat de Agerpres.

„Azi, România este un model pentru alţi membri NATO. Ea a bugetat 2% din PIB pentru apărare - şi, cel mai recent, s-a angajat să-şi ridice bugetul pentru apărare la 2,5% la sută, în mare parte alocat pentru achiziţionarea de echipamente din SUA în efortul ei robust de modernizare. Ea găzduieşte forţe multinaţionale NATO şi este un contribuitor de lungă durată la misiunile şi operaţiunile NATO din întreaga lume”, a subliniat dna Kavalec, declarându-se „onorată să apară în faţa” comitetului „în calitate de candidat al preşedintelui Biden pentru funcţia de ambasador al SUA în România”.

„În timp ce discutăm, secretarul (de stat american Antony - n.red.) Blinken se află la Bucureşti, ceea ce subliniază importanţa parteneriatul nostru de lungă durată cu România”, a notat diplomata americană. 

„Am avut plăcerea de a servi înainte în România, ca ofiţer pentru afaceri culturale la Ambasada din Bucureşti” , a amintit ea. 

„În acest rol, am călătorit în toată ţara pentru a ne îndeplini programele pentru diplomaţia publică şi extinde reţeaua noastră de +American Corners+ - centre de resurse unde românii pot afla mai multe despre cultura, istoria şi guvernul american”, a adăugat Kavalec.

„Subliniind priorităţile politice” care îi vor ghida activitatea ca ambasador american în România, dacă va fi confirmată, Kathleen Kavalec a spus că „în primul rând, mă voi angaja pentru siguranţa şi securitatea echipei Misiunii noastre şi a cetăţenilor americani care trăiesc, lucrează şi călătoresc în România”.

„În al doilea rând, dacă voi fi confirmată, voi promova cooperarea noastră cu România în chestiuni vitale de securitate”, a mai precizat Kathleen Kavalec.

„De la sfârşitul dictaturii comuniste în 1989, România a făcut progrese remarcabile în construirea unei veritabile democraţii şi economii de piaţă. România a spus clar, de la început, că scopul ei era aderarea la NATO şi Uniunea Europeană, iar prin muncă asiduă şi determinare, ţara şi oamenii ei au reuşit”, a notat ea. 

„Am fost prezentă în 2008 când România a găzduit la Bucureşti summitul NATO, o sursă de mândrie pentru întreaga ţară. Eu şi familia mea ne-am alăturat celebrărilor de Anul Nou 2007 la Sibiu - conduse de primarul de atunci, actualul preşedinte Klaus Iohannis - salutând aderarea oficială a României la UE”, a amintit ea.

„Sunt hotărâtă să lucrez îndeaproape cu România în timp ce suntem uniţi împotriva războiului Kremlinului, neprovocat, nejustificat şi îngrozitor contra Ucrainei. Determinarea fermă a României a fost deosebit de lăudabilă în această criză. Ţara şi oamenii ei au primit cu braţele şi inimile deschise peste două milioane şi jumătate de refugiaţi ucraineni, dintre care mai mult de 85.000 rămân în ţară, şi i-a sprijinit cu generozitate pe aceşti refugiaţi cu asistenţă critică şi servicii esenţiale”, a notat Kathleen Kavalec. 

„În plus, România a sprijinit sancţiunile fără precedent pentru a slăbi maşina de război a lui Putin şi a ajutat Ucraina printr-o gamă largă de alte activităţi umanitare şi eforturi de securitate”, a adăugat ea.

Angajându-se „să lucreze la aprofundarea şi extinderea cooperării noastre economice cu România”, Kathleen Kavalec a declarat că „va încuraja eforturile României de a promova un climat de afaceri care să faciliteze investiţiile din SUA” şi că „va susţine eforturile României de a lupta împotriva corupţiei şi a consolida instituţiile democratice, inclusiv în sprijinirea unei mass-media libere şi independente”.

„Mă voi angaja să extind parteneriatul nostru american de lungă durată cu România. Anul acesta, Statele Unite şi România sărbătoresc 25 de ani de Parteneriat Strategic bilateral. Aştept cu nerăbdare să fac următorii paşi pentru a construi pe baza acestui fundament puternic”, a conchis Kathleen Kavalec, prima femeie nominalizată de preşedintele Joe Biden pentru funcţia de ambasador al SUA în România, în timpul audierii în Senatul american.

Cine este Kathleen Kavalec

Kavalec are o experiență în diplomație de 36 de ani. Parcursul ei profesional cuprinde și poziții ca:  

  • director al Biroului pentru afaceri rusești și adjunct al șefului de misiune al Misiunii UNESCO a SUA la Paris, Franța;  
  • ofițer pentru afaceri culturale la Ambasada SUA din București, România; 
  • consilier politic la Ambasada SUA din Kiev, Ucraina; 
  • ofițer politic la Ambasada SUA din Moscova, Rusia (de două ori).  

Kavalec a supervizat importante programe de asistenţă externă ale SUA, în calitate de coordonator adjunct pentru asistenţă în cadrul Biroului european şi de director pentru prevenirea conflictelor în cadrul Biroului coordonatorului pentru reconstrucţie şi stabilizare. 

La Washington, ea a fost ofiţer de management legislativ în cadrul Biroului pentru afaceri legislative şi director al unităţii economice din cadrul Biroului coordonatorului pentru asistenţă pentru noile state independente.

Născută în California, Kathleen Ann Kavalec are o licență în științe politice de la Universitatea California și a absolvit un master în diplomație la Universitatea Georgetown din Washington, în 1984. În afară de engleză și română, Kavalec vorbește și franceză, portugheză, spaniolă, rusă și ucraineană.

Editor : M.D.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri