Viktor Orban acuză UE de șantaj: Au amenințat Ungaria cu Armaghedonul pentru a forța un vot în favoarea Ucrainei

Data publicării:
viktor orban
Viktor Orban (foto) a spus că planul UE este un șantaj „de manual”. Sursa foto: Profimedia Images

Viktor Orban acuză Uniunea Europeană de șantaj. UE a amenințat cu „Armaghedonul” pentru a forța votul pentru ajutorul Ucrainei, spune premierul Ungariei, subliniind că nu s-a schimbat nimic, înaintea summitului european de la sfârșitul acestei săptămâni, notează Politico.

Viktor Orban susține că Bruxelles-ul îl șantajează să aprobe un colac de salvare de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, căruia premierul eurosceptic al Ungariei s-a opus cu înverșunare.

Weekendul trecut, a apărut informația că un document al unui oficial (anonim) al Consiliului UE stabilește măsuri care vizează economia Ungariei dacă Orban nu aprobă pachetul de ajutor pentru Ucraina, care va fi discutat la un summit al liderilor UE la sfârșitul acestei săptămâni.

Într-un interviu pentru săptămânalul francez „Le Point”, publicat marți, Orban a spus că planul a fost „ca dintr-un manual al șantajului” care ar pune Ungaria sub „un blocaj financiar masiv”.

„Atunci Ungaria ar suferi Armaghedonul”, a adăugat el.

Premierul a spus că nu are „nicio îndoială” că documentul, care a fost raportat în Financial Times, este autentic. „Cunoscând Bruxelles-ul, sunt capabili de asta”, a spus el.

Orban s-a angajat în negocieri care devin tot mai tensionate pentru a extrage concesii de la restul blocului european în schimbul sprijinului său pentru pachetul de ajutor pentru Ucraina, el fiind singurul lider european care l-a respins la un summit din decembrie.

Pachetul financiar propus ar atrage bani din bugetul Uniunii Europene, ceea ce înseamnă că necesită aprobarea unanimă din partea liderilor UE, inclusiv Ungaria.

Din acel moment, Ungaria s-a oferit să împartă finanțarea în tranșe anuale – o propunere care ar oferi efectiv Budapestei șansa de a bloca finanțarea UE către Ucraina în fiecare an, notează Politico.

Tacticile lui Orban exasperează cancelariile europene, care ar putea lua în considerare privarea liderului maghiar de dreptul său de vot, dar liderul de la Budapesta nu se dă înapoi.

„Nimic nu s-a schimbat” în poziția Ungariei pe această temă, a spus Orban, în ciuda faptului că este din ce în ce mai izolat între liderii UE tocmai din cauza opoziției sale față de sprijinul pentru Ucraina.

„Ungaria, ca stat suveran, se opune acestei modificări bugetare”, a spus tranșant Orban.

„Încearcă să ne convingă, apoi să facă presiuni, apoi să ne șantajeze și să ne oblige să ne alăturăm. Este foarte greu să rămânem fără aliați în această familie”, a adăugat premierul Ungariei.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri