Viktor Orban compară apartenența la UE cu ocupația sovietică. Josep Borrell îi răspunde: „Nimeni nu forțează Ungaria să fie membră”

Data publicării:
Austria Africa-Europe Forum
Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru politică externă și securitate Josep Borrell a răspuns acuzațiilor lui Viktor Orban. Foto: Profimedia Images

Premierul maghiar Viktor Orban a comparat aderarea Ungariei la Uniunea Europeană cu ocupația sovietică a țării sale, în timpul unui discurs ținut luni, cu ocazia comemorării aniversării revoltei maghiare din 1956 împotriva regimului sovietic, relatează Politico. Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru politică externă și securitate Josep Borrell i-a răspuns, marți, spunând că „nimeni nu forțează Ungaria să fie membră a UE”.

Premierul ungar Viktor Orban și-a început luni campania pentru alegerile europarlamentare de anul viitor cu critici la adresa liderilor blocului comunitar, numind Bruxelles-ul o „parodie contemporană proastă” despre care a spus că mai poate fi reparată.

Vorbind la un eveniment dedicat comemorării aniversării revoltei maghiare din 1956 împotriva regimului sovietic, Viktor Orban a spus că „astăzi, apar lucruri care ne amintesc de vremurile sovietice. Da, se întâmplă ca istoria să se repete”. Acesta a comparat calitatea Ungariei de membru al Uniunii Europeane cu peste patru decenii de ocupație sovietică a țării sale.

„Din fericire, ceea ce a fost cândva o tragedie este acum, în cel mai bun caz, o comedie. Din fericire, Bruxelles-ul nu este Moscova. Moscova a fost o tragedie. Bruxelles este doar o parodie contemporană proastă. A trebuit să dansăm pe melodia pe care a fluierat Moscova, fluieră și Bruxelles-ul, dar dansăm cum vrem, iar dacă nu vrem, atunci nu dansăm”, a spus prim-ministrul maghiar.

Un răspuns a venit marți, din partea Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru politică externă și securitate Josep Borrell

„Ungaria știe multe despre ocupația sovietică. Îmi amintesc de Budapesta în 1956 cu tancuri rusești pe străzi. Trebuie să știe despre ce vorbește”, a subliniat Borrell în cadrul conferinței „Europa și lumea”.

El a adăugat că nu vede asemănări între ocupația sovietică a Budapestei și ceea ce se întâmplă la Bruxelles.

„Nu am văzut un singur tanc acolo. Nimeni nu forțează Ungaria să fie membră a UE”, a conchis Josep Borrell.

Orban, considerat pe scară largă drept unul dintre singurii aliați ai președintelui rus Vladimir Putin în UE, a făcut lobby energic împotriva impunerii de sancțiuni Moscovei de către blocul comunitar, deși liderul naționalist a votat în cele din urmă pentru toate pachetele de sancțiuni.

Săptămâna trecută, Orban s-a întâlnit cu Putin înaintea unui forum internațional la Beijing, o întâlnire care s-a concentrat pe accesul Ungariei la energia rusă. Liderii europeni, precum și alți membri ai alianței militare NATO, cum ar fi Statele Unite, și-au exprimat îngrijorarea că Orban l-a întâlnit pe Putin, în ciuda faptului că a fost emis un mandat internațional de arestare împotriva lui pentru presupuse crime de război în Ucraina.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri