Viktor Orban sfidează din nou SUA. Premierul ungar sosește în țară fără invitație de la Casa Albă și se va întâlni doar cu Trump

Data actualizării: Data publicării:
Trump și Orban
Trump și Orban. Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia Images

Premierul guvernului Ungariei, Viktor Orban, și-a anunțat o vizită neașteptată în SUA, în absența unei invitații formale de la Casa Albă, o premieră pentru un șef de guvern al unei țări NATO. Orban merge în vizită la aliatul său, fostul președinte Donald Trump, la reședința din Florida, relatează The Guardian.

Premierul ungar, criticat îndelung de guvernul american pentru eforturile de a înlocui democrația din Ungaria cu o dictatură personală și pentru relațiile sale apropiate cu dictatorul de la Moscova și regimul său criminal, va sosi în Florida în această săptămână.

Orban nu are programată nicio întâlnire cu vreun membru al administrației în funcție, ceva aproape nemaivăzut pentru un lider de țară NATO.

În loc, el are programate discursuri la Heritage Foundation, unul dintre cele mai influente think-tank-uri republicane din SUA. Cu Donald Trump se va întâlni în Florida, vineri.

Vizita, care vine pe fondul unei relații reci cu SUA, este urmărită atent în cercurile de politică externă în condițiile în care există temeri că Orban se va folosi de relația sa cu Trump pentru a promova politicile Kremlinului. 

Citiți și: „Orban este foarte singur”, iar politica externă a Ungariei este o „fantasmagorie”. SUA critică dur guvernul de la Budapesta

„Ordinea internațională liberală este sub un atac serios. Orban joacă la păcănele politica externă  a Ungariei, sperând că această ordine se va prăbuși și că dacă se va alătura devreme noilor puteri emergente din est, va putea obține și el o poziție mai favorabilă”. Este de părere Peter Buda, fost oficial de contraspionaj în Ungaria.

„Comunicările lui Orban, dar și ale lui Putin, se concentrează pe «negocierile de pace» care le-ar aduce beneficii rușilor. Nu putem să nu asumăm că Orban face lobby în SUA pentru o politică externă pro-rusă”, a adăugat el.

Anterior, liderul ungar și-a exprimat dorința pentru o schimbare majoră de perspectivă politică și în SUA și în UE.

Într-un discurs anterior, Orban a spus că „la sfârșitul anului, scena politică globală va arăta foarte diferit, iar cu ajutorul lui Dumnezeu, Ungaria va avea un spațiu de manevră la un nivel pe care nu l-am mai văzut de multă vreme”.

„Nu putem să ne implicăm în alegerile din alte țări, dar am vrea foarte mult să-l vedem pe Donald Trump revenit la Casa Albă pentru a face pace aici, în jumătatea estică a Europei”, a mai spus Orban la acel moment.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri